HDMI kábel fél millióért? Igen! Aranyból van? Kicsit! Megéri? Kiderül!

Miért kerül egy HDMI kábel annyiba, amiből lehet venni egy használt verdát?

HDMI kábeleket nézegettünk, mert az előző megdöglött a nagy igénybevételtől, ahogy futottak át rajta a zombik a PlayStationtől a tévéig. A 2-3-5 ezer forintos darabokat nézegetve belefutottunk egy csodába, amely szó szerint százszor ennyibe kerül!



Nem vicc, az Audioquest Diamond fantázianevű termékből két méternyi pontosan 504 000 forintba kerül. A High-End audió szetteknél nem ritkák a brutális árazású kábelek, de ott azok analóg jeleket „szállítanak”. A HDMI viszont digitális jeltovábbításban utazik, így elméletileg extrémen sokat nem számít az anyaghasználat.

Arany, ezüst!

De nézzük, hogy mitől ennyire iszonyat drága ez a cucc: A leírás szerint a Diamond full ezüst szigetelést kapott, tömör poietilén külső köpennyel, szövött fekete borítással. Erre azért lehet szükség, hogy nagyon zajos, „elektroszmogtól” telített, erős elektromágneses környezetben se zavarodjanak meg a bitek és a byte-ok a kábelben. Ez papíron még logikusan is hangzik, de ilyen külső körülmények között egymillió százalék, hogy maga az adó, tehát a lejátszó, és a vevő, tehát mondjuk egy TV vagy projektor sem teljesít 100 százalékosan. Szóval kábé még a vezetékkel lesz a legkisebb probléma. Mindegy, itt még nincs vége! A csatlakozókat ugyanis vékony aranyréteggel vonták be, ami meggátolja az esetleges oxidálódást. De még az se indokolná ezt a brutál árat, ha az egész dugasz aranyból lenne.


Emellett akadnak még furcsaságok. A termékleírásban kiemelik, hogy a hagyományos bugris HDMI kábelekhez képest ez a drágaság jobb térmélységérzetet, részletesebb textúrákat valamint láthatóbb színárnyalat növekedést produkál. Ez pedig egész egyszerűen egy marketing baromság! Egy kábel, legyen akár gyémántból, egyszerűen nem képes „több színárnyalatot” hozzáadni egy létező képi jelhez. Abban segíthet, hogy ne legyen zajos, vagy hibás a végeredmény, de ebben nem. A térmélységérzet pedig a hab a tortán, ez aztán a totális bullshit. Nem is értjük, hogy pontosan mire gondolt itt a költő, de olyan, mintha a madzag kitalálná magától, hogy hogyan kellett volna leforgatni egy filmet, vagy megalkotni egy játékot, és ennek függvényében módosítaná a képi jeleket. Ez pedig értelemszerűen LEHETETLEN. KÉPTELENSÉG. És még értelme se lenne.

Egy szó mint száz, a félmilliós HDMI kábel nagy marhaságnak tűnik, akinek ennyi felesleges pénze van, az szerintünk tud valami hasznosabbat is venni, hogy kicsit pimpelgesse a rendszerét.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?