8K tévé. Vajon van már értelme?

A 8K készülékek szép lassan szivárognak be a piacra, mi pedig már kaptunk is tesztre ilyen modellt. Most a Samsung Q950TS 8K tévé segítségével jártunk utána, hogy miben jelent mást, kínál-e extra előnyöket az óriási, extrémen nagy felbontás.

8K tévé – mi az?

2018 vége felé bukkantak fel az első, úgynevezett 8K televíziók, és az elmúlt két évben szinte minden nagy vagy feltörekvő piaci résztvevő kínálatában megjelent egy vagy több ilyen modell. De mi is pontosan a 8K? Nos, aki arra gondol, hogy e megnevezésnek is a felbontáshoz van köze, hasonlóan a 4K-hoz, az helyes úton jár.


A 8K terminus ugyanis a legalább 7680×4320 képpont felbontású mozgóképeket, illetve az ezek megjelenítésére alkalmas eszközöket takarja.

A 8K (vagy ritkábban használt nevén: Super Hi-Vision) ebből fakadóan tehát négyszerese a 4K (3840 x 2160) és tizenhatszorosa a Full HD (1920 x 1080) felbontásnak.

A lényeg a részletekben rejlik

Kis fejszámolás után kiderül, hogy a 8K eszközök több mint 33 millió képpont megjelenítésére képesek, mindez pedig korábban sohasem látott részletességet jelent. Amint bekapcsoltuk a Samsung Q950TS tévét, a vállalat idei csúcsmodelljét, azonnal nyilvánvalóvá vált, hogy miben is hisznek a gyártók. A látványvilág ugyanis tényleg egészen elképesztő. Egy madártávlatból készült videón szó szerint be lehet kukucskálni a házak ablakán, ott látszik, hogy valaki tévét néz, falatozik vagy a gyermekével játszik. Fel lehet ismerni az utcán az autók típusát, meg lehet különböztetni az embereket a ruháik alapján, és még sorolhatnánk napestig a példákat.

8k tévé samsung

A „közelebbi” tartalmaknál is extra élményt kínál az ultra nagy részletesség. Egy dzsungelben készült felvételen konkrétan feltűnnek a szálldosó pillangók, a levelek recéi, még akár egy majom szemébe is benézhetünk, aki egy távoli ágon majszolja a banánt. A szőrszálai szinte egyenként megkülönböztethetőek, az átmenetek pedig elképesztően finomak és simák. Így van ez akkor is, ha valamilyen „modern” témájú 8K anyagot látunk, tehát ha például egy lakás vagy autó belsejét tekinthetjük meg 7680×4320 képpontos felbontásban.

Az összhatás valahogy sokkal természetesebb,  szinte úgy érezzük, hogy tényleg térben látjuk az egyes objektumokat, vagy képi tartalmakat.

Nem úgy három dimenzió ez, mint amit anno az ál-3D tévéknél tapasztaltunk, hanem sokkal inkább valósághű, élettel teli, hiszen jobban megközelíti azt, amit a „valódi világban” látunk. Épp emiatt az agyunk teljesen magától értetődően, azonnal képes befogadni a látványt ellentétben a már említett 3D tévékkel vagy virtuális valóság eszközökkel. Ráadásul a 8K televíziókhoz nem szükséges semmilyen kiegészítő, speciális szemüveg vagy sisak. Azaz a technológia megkötések, kompromisszumok nélkül élvezhető bárki számára.

Nem mindegy, hogy min nézzük

Azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy önmagában a sok pixel még nem garancia a jó képminőségre, pontosabban annak csak egy komponense. Ha ugyanis rossz a betekintési szög, alacsony a kontraszt, a színek pontatlanok, a mozgásmegjelenítés vacak, a HDR pedig nem látványos, akkor megette a fene az egészet. Tehát minden összetevőnek stimmelnie kell a sikerhez. Ez volt az, amit például nem ismert fel a Sharp, és ezért bukott el a japán vállalat 8K projektje, és ennek köszönheti a Samsung azt, hogy mostanra totálisan dominálja a 8K tv szegmenst.

8k tévé samsung

A keret nélküli dizájnnal megtámogatott Samsung Q950TS 8K tévé egy remek példa arra, hogy milyennek is kéne lennie egy „jó 8K tévének”. Az alkalmazott, saját fejlesztésű kvantumpontos QLED képalkotási technológia és a Quantum Processor 8K képfeldolgozó chip, valamint a továbbfejlesztett Full Array LED háttérvilágítás szimbiózisának eredménye a remek, tűéles, színgazdag, színpontos kép. A hatalmas, 4000 nites maximális fényerőnek hála pedig a nagy dinamikatartományú filmek és videók is markánsan ragyognak, a valós kontraszt pedig kiemelkedő!

Azt egyébként fontos megjegyezni, hogy az összes többi Samsung 8K televízió is ugyanilyen alapokra építkezik, tehát a kép minősége azoknál is elit kategóriás.

Itt kell megemlíteni a vállalat egyik csodafegyverét, a mesterséges intelligencián alapuló felskálázási eljárást. Ennek köszönhetően akkor is ki lehet aknázni a 8K kijelzőkben rejlő erőt, ha maga a forrásanyag eredetileg ennél kisebb felbontású volt. Azaz egy „gyárilag” 4K vagy Full HD videóból vagy filmből képes 8K hatásút varázsolni ez a technológia.

Van jövője a 8K-nak?

A világot váratlanul letaroló új koronavírus-járvány az egész szórakoztatóelektronikai iparágat megakasztotta, és arról még fogalmunk sincs, milyen hatással lesz a 8K televíziók elterjedésének ütemére. De ettől függetlenül biztosak lehetünk abban, hogy ami késik nem múlik, és az extrémen nagy felbontású megjelenítők végül meghódítják a világot. A korábban sosem tapasztalt részletességen alapuló látványvilágba ugyanis bele van kódolva a siker!

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?