Egy ideje már lehetett sejteni, most pedig hivatalos: nagy név esik ki a fényképezők piacáról. Eladják az Olympus fényképezőgép üzletágát, egy hosszú történet ezzel véget ér. 

Az Olympus hivatalos közleményben tudatta nemrég, hogy eladja a képkezelésért felelős divízióját. Ebbe tartoznak a fényképezőgépek is, mint az OM-D széria. Az ágazat önálló cégként működik tovább, ezt viszont már egy másik cég viszi tovább, a Japan Industrial Partners.

Olympus fényképezőgép

Elvileg a Zuiko és az OM-D nevek nem biztos, hogy eltűnnek, ezeket is viszi magával az új tulajdonos. Az Olympus nevet viszont nem, így tehát egy legenda tűnik el a fényképezőgépek piacáról. Állítólag az új tulajdonos is csúcsminőségű és megbízható termékekkel jelentkezik majd.

Olympus fényképezőgép

Az okok persze prózaiak, a háttérben megint, mint már annyiszor a pénz áll. Az egyre jobbá és jobbá váló kamerás okostelefonok régóta komoly fenyegetést jelentenek a hagyományos fényképezőgépekre. Mostanra viszont ezek a mobilok már igen magas szintre jutottak. Az átlagfelhasználók igényeit bőven képesek kielégíteni, sokoldalúak, és normális minőségű fotók elkészítését teszik lehetővé. Sőt, ma már ott tartunk, hogy sok profi is gyakran okostelefont használ. Úgy érzik, hogy például egy Olympus fényképezőgép is csak teher a méreténél fogva. Viszont akkora hozzáadott értéket nem ad, mint amekkora kompromisszumot kell érte kötni. Lehet, hogy ez csak a kezdet, és az Olympus után más egykori meghatározó gyártó is erre az útra lép.

Fotó: Olympus