Kép: Urgent Story

A BionicSwift nevű robotszárnyas nem azért élethű, mert összetéveszthetjük egy verébbel, hanem azért, mert pontosan úgy repül, mint húsvér társai. 

Bizonyára mindenki látott már ragadozómadarat a levegőben körözni, és talán abban egyetérthetünk, hogy rendkívül lenyűgöző látvány. A kiterjesztett szárnyaktól, és ahogy velük csűrőzgetnek, olyan érzése támad az embernek, hogy nem létezik náluk tökéletesebb repülő “szerkezet”. Ebből indult ki a német Festo cég is, mikor megalkották BionicSwift nevű robotmadarukat. A rádióalapú GPS-szel repülő szerkezet nagyon szépen feltérképezi az őt körülvevő teret, és ennek megfelelően alakítja ki az útvonalat. A szárnyai valódi madarak morfológiai tulajdonságai alapján lettek kialakítva, és így is működik. Paramétereit tekintve, a 68 centis fesztávhoz 44,5 centis törzshossz, valamint 42 grammos súly tartozik.

Annak érdekében, hogy a szárnyalás minél inkább hasonlítson a madarakéhoz, mindkét szárny különálló tollakkal rendelkezik, melyek rugalmas, rendkívül könnyű, de nagyon ellenálló, habszerű anyagokból készültek, egymást átfedve. Sőt, még a szárnyak “bekötései” is úgy működnek, ahogyan azt az életben láthatjuk. Ez teszi lehetővé, hogy a levegő úgy áramoljon körülöttük, ahogy az a valóságban is történik, szinte tökéletesen leutánozva tetszőleges madarak viselkedését. Habár a BionicSwift még a robotmadarak gyerekcipőjében jár, a Festo már ipari szintű felhasználást emlegeti. Gondolnak itt például arra, hogy egy üzemben egyik helyről a másikra vihetnek alkatrészeket vagy bármi mást. Hosszabb távon nézve pedig talán azért van benne fantázia, mert az átlagos drónokkal ellentétben, tovább maradhat a levegőben a repülés folyamata miatti kisebb energiaigény okán.