Forrás: New York Post

A legutóbbi információk még arról szóltak, hogy az amerikai elnök a TikTok nevezetű, kínai közösségi média betiltását tervezi, és bár még ez sincs kizárva, felreppent a hír, miszerint a Microsoft lehetőséget kapott a TikTok amerikai ágának felvásárlására. 

Trump előző héten még a pekingi székhelyű, rövid videókra építő közösségi média betiltásával fenyegetőzött, arra hivatkozóan, hogy potenciális kockázatot hordoz a nemzetbiztonságra nézve. A több mint egy milliárd felhasználóval rendelkező oldal elképesztő mennyiségű személyes adatot kezel – ezt tartja fenyegetőnek Donald Trump.

A Reuters magazin értesülései szerint a Microsoft már egy ideje szemez a közösségi média felvásárlásával – legalábbis annak egyesült államokbeli ágazatával -, így ugyanis a cég olyan tech-nagyhatalmakkal vehetné fel a versenyt, mint például a Facebook.

Bár Trump először hallani sem akart a Microsoft tervéről, a vállalat vezetőjével, Satya Nadellával folytatott megbeszélése óta azonban nagyon úgy tűnik, hogy fordult a kocka, és az amerikai elnök belemegy a felvásárlásba. Mindez természetesen nem a véletlennek köszönhető, ugyanis a lap szerint Trump több tanácsadója és a republikánus párt számos  képviselője is amellett érvelt, hogy a TikTok maradhasson Amerikában. Ennek oka pedig nem más, mint hogy a közösségi média kitiltásával feltehetően igen sok fiatal szavazót veszítene az elnök a közelgő elnökválasztáson – és lássuk be, ebben van is valami.

Forrás: The Information
A megállapodás végkimenetele egyelőre igen kétséges, ám ha mégis sikerül, a Microsoft Amerika mellet Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon is átveszi a TikTok felügyeletét, sőt mi több, arról is gondoskodik, hogy a felhasználók adatai az országban maradjanak.

Jogos lehet a kérdés, hogy mekkora összegű felvásárlásról lehet szó, ám sajnos a hírek egyelőre erre még nem adnak választ, továbbá az sem eldöntött, hogy milyen módon történik majd a “nyugati” TikTok leválasztása a kínaitól. Megválaszolatlan kérdés tehát akad még bőven, sőt ellenséges hang is: a kínai állami lap, a China Daily egyenesen boszorkányüldözésnek nevezte a ByteDance cég (a TikTok tulaja) ellen kilátásba helyezett amerikai intézkedéséket, arra hivatkozva, hogy Trump mindenféle koholt vádak alapján bélyegezte veszélyesnek a világszerte használt közösségi médiát.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!