strandpapucs algából
Forrás: US San Diego News Center

Környezetvédelmi szempontból igen hasznosnak tűnik az algából készült strandpapucs, amelyet amerikai kutatók találtak ki. 

A műanyag felfedezése óta eltelt 60 év, és az utolsó 14 évben gyártották le a plasztiktárgyak több, mint felét, amelynek nagy része a hibás hulladékkezelésnek köszönhetően az óceánokban végzi. Az elképesztő mennyiségű műanyag mellett, pedig azt sem kell részleteznünk, hogy milyen fájdalmasan hosszú folyamat a lebomlása is, és mekkora problémát okoz mindez a világ számára.

A San Diego-i székhelyű Kaliforniai Egyetem és az Algenesis Materials startup-vállakozás közös projektbe fogott, amelynek az lett a vége, hogy előállítottak egy olyan anyagot, amelyből strandpapucsot lehet készíteni. És, hogy miért éppen a lábbelire esett a választás? Nos, évente körülbelül egymilliárd strandpapucsot gyártanak le, amelynek jelentős része “meglepő módon” az óceánban és a tengerekben landol.

Egyes felmérések szerint 2040-re megháromszorozódik az óceánok műanyagszennyezése.

“Ilyen mértékű környezetkárosítás mellett nem csoda hogy az emberekben egyre inkább megnő az igény az olyan termékekre, amellyel elkerülhető a katasztrófa”
– hangoztatta Tom Cooke, az Algenesis Materials elnöke.

A kísérletezés végül sikerrel végződött, ugyanis létrehoztak egy olyan tömör, habszerű anyagot, amely tökéletes a strandpapucsok gyártásához. A jövőre piacra kerülő terméktől azt remélik, hogy valamelyes csökkenti az óceánokba és szemétlerakókba kerülő műanyag mértékét.

A kutatók a Bioresource Technology Reports folyóiratban egy tanulmány formájában adták közre, hogy miért is olyan jó dolog, ha ilyen papucsot hordunk a strandon. Szerintünk is nagyon menő, és most azonnal hordanánk.