A NASA kutatói a bejrúti robbanás során érintett területekről fotót készítettek, amelyen jól látszik, hogy mekkora a kár.

Augusztus 4-én, helyi idő szerint délután 6 óra 8 perckor hatalmas robbanás rázta meg a libanoni fővárost, Bejrútot. A detonáció akkora erejű volt, hogy még Cipruson is érzékelték, a halottak száma pedig napról napra csak nő, mára a 200 főt is meghaladta. A pusztítást a hatóságok szerint egy raktárépületben található 2750 tonna, évek óta a kikötőben tárolt ammónium-nitrát felrobbanása okozta. Ezt az anyagot elsősorban a műtrágyánál szokták felhasználni, de robbanóanyag is készíthető belőle.

Az ország politikai és felekezeti megosztottsága miatt kezdetben felmerült, hogy nem baleset történt, ám ezt végül elvetették: egyrészt a detonáció mérete miatt, másrészt pedig azért, mert már korábban is történt a világban egy ehhez hasonló eset. Az amerikai Houston kikötői negyedében 1947-ben hasonló mennyiségű ammónium-nitrát több száz ember halálát okozta, és ötméteres árhullámot idézett elő a Mexikói-öbölben.

bejrúti robbanás
Forrás: 24.hu

A European Space Imaging még előző hét szerdán publikálta azokat a nagy felbontású fotókat, amelyek jól szemléltetik mekkora a kár, ezzel párhuzamosan pedig segítenek a katasztrófa határainak pontos felmérésében. A képen a sötétvörös pixelek mutatják a legsúlyosabban érintett területeket, a narancssárga a közepesen, a citromsárga pedig a gyengén sérült területeket ábrázolja. Egy-egy beszínezett pixel 30 métert jelöl.

A képekhez az Advanced Rapid Imaging and Analysis (ARIA) a szingapúri Földfigyelő Központ csapata műholdas eredetű szintetikus apertúrájú rádiólokátort (SAR) használt.Ezzel a módszerrel gyakorta mérik fel a károkat katasztrófák, például földrengés esetében is.