Kipróbáltuk a Panasonic HZ2000 OLED tévét, hogy megnézzük tényleg olyan tigris-e a képe, ahogy a cég állítja. Valamint hogy sikerült-e végre kalapálni a smart rendszeren, hogy valóban bivalyul szól-e, és hogy megéri-e az egyébként szép magas árát.

Noha a Panasonic életében a szórakoztatóelektronikai iparág ma már sajnos nem olyan fontos, mint korábban, hiszen a cég az igazi bizniszt az akksik gyártásával (például a Teslákba), és az okos város projektekkel csinálja. De ettől függetlenül azért abból presztízskérdést csinálnak, hogy a felső kategóriás tévék állat jók legyenek. Minden évben megpróbálják lerakni az asztalra a legjobb modellt, legalábbis ami a kép- és hangminőséget illeti, és az eddigi tapasztalatok alapján azt mondhatjuk, hogy ezzel elég jó munkát végeztek. Szóval papíron jó esély volt rá, hogy az idei csúcstévéjük, az OLED HZ2000 is egy elit darab lesz.

Panasonic HZ2000

Konzervatív megjelenés

A Panasonic mindig is egy konzervatív cég volt, legalábbis ami a dizájnt illeti. Voltak kilengéseik, de általában a fura talpakat, a különféle trükköket, csilivili bazári díszítéseket meghagyták a konkurenciának, pláne a felső kategóriában. Ezek után nem lepett meg túlzottan, hogy a HZ2000 is totál átlagos külsővel bír. A kávák persze vékonyak, a készülékház keskeny, de igazából semmi extra nincs a modell megjelenésében. Olyan, mint egy elegáns professzor, aki nem az idétlen ruházatával kívánja felhívni magára a figyelmet hanem a tudásával, és jól is van ez így.

Panasonic HZ2000

Az már viszont nem igazán, hogy a készülékről lehagyták a HDMI 2.1-es csatlakozókat. Ezek ugyanis lehetővé teszik a korábbinál nagyobb adatátviteli sebesség elérést, és ezáltal képessé teszik a tévét arra, hogy 4K felbontásban másodpercenként akár 120 képkockát fogadjon. Ehhez pedig már az új generációs, hamarosan érkező új konzolgépek (pl, a PS5) már elég erősek lesznek, hogy a jobb PC-kről ne s beszéljünk. Szóval ez igazán a játékoknál fontos, ilyen filmek, tv adások, sorozatok nincsenek. És persze lehet élni maximum 60 képkockával 4K felbontás mellett, eddig is túléltük, de ha van már jobb, akkor ezen felesleges spórolni egy ilyen kaliberű tévénél.

Képminőség

Az LG Displaytől vásárolt OLED panel betonbiztos alapot teremt, hiszen itt nincs háttérvilágítás, minden egyes pixelnek egyenként vezérelhető a fényereje (akár ki is kapcsolható a fény), ezáltal van mód a hibátlan, tökéletes, 0 nit fényerejű ultramély fekete, és ezáltal a valós kontrasztarány megteremtésére. És ezt a kijelzőt egészíti ki a Panasonic HCX Intelligent Pro nevű képfeldolgozó procija, ami a pontos árnyalatokért, felskálázásért, a HDR kezeléséért, mozgásmegjelenítésért, a képi jel megtisztításáért, és az esetleg képi hibák kigyomlálásáért felel.

Panasonic HZ2000

A végeredmény pedig egész egyszerűen F.A.N.T.A.SZ.T.I.K.U.S., a kép minősége ugyanis gyakorlatilag hibátlan. A tónusok ragyognak, életteliek, szinte leugrálnak a képernyőről, az LCD-kre a mai napig jellemző fátyolosságnak nyomát sem lelni. A műszeres mérések alapján a színpontosság hibahatáron belül marad (átlag DeltaE: 0,29), a színgazdagság hatalmas (sRGB 151,2 %), és amit a saját szemünkkel látunk, az is nagyon rendben van. A mozgásmegjelenítés kifogástalan. Sok OLED tévénél még mindig megfigyelhető elmosódottság, hullámosodás nagyon gyors mozgásoknál, ami rohadt idegesítő, de ennek itt nyomát sem lelni. Akadozás nincs, szaggatás nincs, szellemképesedés sincs, minden nagyon király! Zajosodást nem tapasztaltunk, a homogenitás megfelelő, foltosodásba sem futottunk bele.

Panasonic HZ2000

A 4K tv rendelkezik felskálázás eljárással, de ez csak kis mértékben képes felhúzni az alacsonyabb felbontású tartalmakat. Ezen azért nem lepődtünk meg különösebben, mert bár mondjon bárki bármit, a semmiből egyszerűen nem lehet leakasztani “új” pixeleket. A fizikát nem lehet átverni, másnak se sikerült eddig, és szerintünk nem is nagyon fog ez összejönni soha normálisan. A Panasonic HZ2000 támogatja a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítését, és ezzel el is érkeztünk az egyik legnagyobb trükkhöz! A japán cég mérnökei ugyanis házon belül mókoltak valamit az LG paneljével, és sikerült belőle 20 százalékkal nagyobb fényerőt kicsiholni! Hoppá! Mindez pedig azt jelenti, hogy a készülék látványosabb HDR megjelenítést tesz lehetővé, mint minden más OLED tv. És ez ráadásul nem valami marketing kamu. Ráeresztettünk egy fénymérőt, és 1195 nitet dobott ki, ami tényleg nagyjából az ígértnek megfelelően magasabb érték.

Játékra?

Hiányzik ugyebár a HDMI 2.1, és modell nem támogatja a dinamikusan képfrissítési ráta technológiát (VRR) sem, így hiába a viszonylag alacsony, 13,9 ms input lag, és a pazar mozgásmegjelenítés játékra nem ez a tv a lehető legjobb megoldás. Ettől függetlenül nyilván használható erre is, rákötöttünk egy PS4 Pro-t, és sírtunk örömünkben a képet látva.

Okostévé

A Panasonic nem hisz a jelek szerint az okostévé rendszer fontosságában. Ez a tv a saját fejlesztésű MyHomeScreen legfrissebb verzióját kapta meg, ami minden téren elmarad a legjobbaktól. Nem annyira átlátható, csúnya, kicsit lassú is, szóval nem voltunk elájulva tőle. Az app kínálat elég karcsú, de azért a legfontosabb alkalmazások (Netflix, YouTube, HBO GO stb.) nem hiányoznak. Ennél több meg talán a legtöbb embernek nem is kell. Gondolom úgy vannak vele Panáék, hogy ha valaki ennél többre vágyik, az izzítson be egy HTPC-t, vagy valami külső egységet, aztán arra azt telepít és futtat, amit akar. Bár már több gyártó is gondolkodik az 5G támogatásban, de ez a funkció innen hiányzik.

Panasonic HZ2000

Hangrendszer

Elég speckó integrált Technics hangrendszert kapott a tv, amely sokkal jobban szól mint a legtöbb vetélytársa. Egyrészt egy rakat hangszóró van benne, amiket a képernyő alatt helyeztek el, és a nézők felé fordítottak közvetlenül. Emellett pakolásztak bele több felfelé állított hangsugárzót is, és a végeredmény valahogy tényleg tök jó lett. A sztereót meglepően jól érzékelni, a mély hangok is hallhatóak, még némi dinamikáról is beszélhetünk, és a tisztasággal sincsenek különösebb problémák. Nyilván senki ne fogja miatta kukázni a hifijét, és egy jobb sztereó vagy házimozi szettnek sem lehet ellenfele, de ettől függetlenül a legtöbb vetélytársát inasba teszi e téren (is).

Ár – Panasonic HZ2000

Na most jön a feketeleves:

Az 55 inches verzió is üti az egy misit, a nagyobb 65 inchesért pedig 1 350 000 forintot kérnek el.

Oké, ez nem kevés pénz, ennél már vannak lényegesen olcsóbb idei OLED tévék is. Viszont az az igazság, hogy ez a tv majdnem tökéletes, a képe legalábbis a lehető legjobb, amit ma produkálni lehet. És lássuk be, hogy egy televízió esetében azért még mindig ez a legfontosabb szempont, nem az, hogy milyen az okostévé, vagy hogy vannak-e a hátulján egyébként imádnivaló színes LED-ek, vagy mennyire előremutató a dizájnja.

Panasonic HZ2000

Annak ajánljuk, aki:
– A lehető legjobb képminőséget akarja
– OLED tévét keres
– Számára fontos a tökéletes fekete és a végtelen kontraszt
– Imádja az élénk, életteli, markáns színeket
– Grafikai munkára keres tévét

Nem ajánljuk annak, aki:
– Olcsó tévét akar
– Fél az OLED-től
– Kifejezetten játékra keresi a legjobb megoldást

Még több információ a Panasonic HZ2000 tévéről a termék hivatalos honlapján

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!