A MacBookok után már a minden egyben asztali gép, a 27 hüvelykes iMac SSD meghajtója is az alaplaphoz forrasztva érkezik. 

Bár egyre modernebbek a számítógépek, mégis egyre kevésbé lehet ezekben kicserélni az egyes hardverelemeket, ezáltal pedig a termék életciklusa is lerövidülhet. Míg régen magától értetődő volt, hogy egy laptopban a memória, az adattároló cserélhető, egy asztali gépben pedig a processzor és a videokártya is, addig mostanában ezt már nem szabad alapértelmezésnek venni, ahogy a cserélhető akkut sem.

Rengeteg laptop már az alaplaphoz forrasztott memóriával érkezik, ami így vásárlás után nem bővíthető. A legkevésbé az Apple engedi ezt a fajta későbbi bővítést, a MacBookokban a RAM mellett az SSD-t is forrasztják, ami a windowsos világban elég szokatlan dolog. És az asztali gépek mezőnyében is.

Ennek ellenére az Apple ebben az irányban folytatja: az új, 27 hüvelykes iMac gépe szintén az alaplaphoz forrasztott SSD-t kapott. Így már a minden egyben iMacben sem lehet SSD-t cserélni, a Fusion Drive-ról is l kell mondani. Aki tehát új Macet vásárolna, az jól gondolja meg, hogy mekkora tárhelyre lesz szüksége, mert azt már csak külső meghajtóval tudja később bővíteni. További gond ráadásul, hogy mivel az SSD-t az alaplaphoz kötötték, továbbá az Apple T2 biztonsági chiphez, ezért az alaplap hibája együtt jár az SSD és az azon lévő adatok elvesztésével is. Az Apple erre külön felhívta a figyelmet, hangoztatva a rendszeres mentések fontosságát.

Fotó: Apple