Vissza a halálból: őssejt-technológiával támasztanák fel a kihalt orrszarvú fajt

Új, kísérleti őssejt-technológiával igyekeznek feltámasztani egy kihalt orrszarvú fajt, ehhez az utolsó egyedek sejtjeit használnák fel. 

A szumátrai orrszarvúk malajziai változata tavaly novemberben halt ki, amikor az utolsó egyed is lehunyta a szemét. A faj tenyésztését szolgáló erőfeszítések kudarcot vallottak: éveken át sikertelenül próbálkoztak, hogy az utolsó nősténynek, Imannak utóda szülessen, erre azonban sajnos nem került sor. A kutatók most Iman és másik két orrszarvú őssejtjeivel próbálkoznak, ugyanis az elhalt állatok sejtjeivel akarják feltámasztani a kihalt rinocéroszt.


Nagyon bízunk benne, ha mindenki támogat és minden rendben megy, akkor még ez sem lehetetlen” – nyilatkozta Muhammad Lokman Md Isa, a malajziai Iszlám Egyetem molekuláris biológusa a Reutersnek.

kihalt orrszarvú
Forrás: 24.hu
A szumátrai rinocéroszok hajdan Ázsia nagy részét benépesítették, ám a vadászat és az erdőirtás miatt 2015-re Malajziában már vadon kihaltnak nyilvánították. A megmaradt egyedeket – amelyek Indonéziában élnek – jelenleg 80-100 körülre becsülik.

A kutatók azt tervezik, hogy az elhunyt állatok sejtjeit felhasználva petesejteket és spermiumokat hoznak létre, belőlük pedig majd embriókat, amelyeket más állatok – például lovak – hordanának ki. Hasonló eljárást dolgoztak ki a már csak két egyedet számláló afrikai északi szélesszájú orrszarvú esetében is, ahol a kutatók végül sikerről számolhattak be.

Jelenleg öt orrszarvúfaj él a Földön, kettő Afrikában, három Ázsiában. Ez utóbbinak volt az egyik fajtája a szumátrai rinocérosz, a legkisebb méretű orrszarvúfaj.

Forrás: HVG

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?