Aggódva figyeli a NASA a Föld mágneses mezejének változását

A NASA kutatói egyre nagyobb aggodalommal figyelik a Föld mágneses tere körül zajló változásokat, a kozmikus sugárzástól védő pajzs ugyanis nagy területen gyengülni látszik. 

No, azért nem kell egyből menekülőre fogni, ez ránk nem veszélyes, a műholdakra azonban igen. A 24. hu értesülései szerint aggódik a NASA a Dél-Atlanti Anomália, vagyis a Föld körüli mágneses tér gyengülése miatt. Lényegében ez egy olyan nagy kiterjedésű folt, ahol a mágnesen mező különösen gyenge.


A jelenség egyelőre úgy tűnik, hogy nem befolyásolja a földi életet, ám a a műholdakra és a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) annál nagyobb veszélyt jelent, azon a helyen áthaladó űreszközök ugyanis jobban ki vannak téve a kozmikus sugárzásnak. Kezdetben nem tűnt veszélyesnek a dolog, ám idővel a Napból érkező töltött részecskék károsíthatják a műholdak rendszereit, amelyek így akár súlyosabb adatvesztést is elszenvedhetnek.

A Föld mágneses tere közel sem egységes, így míg bizonyos régiókban különösen erős, máshol inkább gyenge. Ez utóbbira a legismertebb példa a Dél-Amerika és Zimbabwe közötti Dél-Atlanti Anomália. A kutatók egyelőre még mindig nem tudtak korrekt válasszal szolgálni a jelenségre, de nagyon úgy tűnik, hogy nem újkeletű a dolog: egyes tanulmányok több millió éves jelenségről beszélnek, míg mások szerint „csupán” 90-46 éve lehet.

Forrás: 24.hu

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?