techneck
Forrás: SLMD Skincare

Az okostelefonozás árt a szépségünknek és az egészségünknek is, ugyanis a készülék folytonos bámulása rossz testtartáshoz és ráncok kialakulásához vezet. Eljött az ideje, hogy a techneck vagy magyarul tech-nyak jelenségről beszéljünk, amely napról napra egyre több embert érint.

Nem kell taglalnunk, hogy naponta hány órát töltünk az okostelefonunkkal: ha BKV-én utazunk, ha sétálunk az utcán, ha eszünk, ha tv-zünk, ha otthon vagyunk, stb, stb, stb… Se szeri, se száma azoknak az alkalmaknak, amikor a kezünkben van az okoskütyü, és a többség szinte elszakadni sem képes a telefontól – sokan például az illemhelyre is magukkal viszik.

Ennek a napi rendszerességgel fennálló szokásnak pedig már testi tünetei vannak: a techneck jelenséget elsősorban a nyakon meghúzódó mélyránc megnevezésére kezdték el használni, amelyet a folytonos lefelé nézegetés okoz. A nyak bőre egyébként is nagyon vékony, könnyen hajlamos a gyűrődésre, mert a dermisz (a bőr középső rétege, ami a kollagént köti meg) vékony azon a területen. Így azzal, hogy sokat okostelefonozunk ráncosítjuk a bőrünket.

techneck
Forrás: Online Magazine

A folytonos telefonozás ráadásul nem csak a szépségünknek, de az egészségünknek is árt, mégpedig azzal, hogy helytelen testtartásba “kényszerít” minket.

Minél inkább előre és lefelé döntjük a fejünket, a nyakunkat annál nagyobb terhelésnek tesszük ki, sőt a gerinc felső részét is túlzott feszültség éri.
Bár már épp elég rosszul hangzik ez is, még nem is beszéltünk arról, hogy a naphosszat számítógép előtt való görnyedés hogyan befolyásolja (természetesen negatív irányba) a gerincünk egészségét.

Van azonban egy jó hírünk is: a techneck jelenség igenis kivédhető, ha tudatosan odafigyelünk a helyes tartásra: ilyenkor nem lefelé, hanem a szemünk magasságában tartjuk a telefont. A számítógépezés esetében pedig érdemes a megszokottnál kicsit magasabbra helyezni a laptopot: erre a célra már külön álványok is vannak, ám ha ez nincs, egy vastag könyv is megteszi.

techneck
Forrás: Online Magazine

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!