Mesterséges intelligencia: így néztek ki a római uralkodók

A mesterséges intelligencia segítségével közelebb hozhatóak a római uralkodók, mint azt valaha is gondolnánk. 

Az ókori uralkodók szobraival már mindenki találkozhatott, és egészen biztosan belegondoltunk már, hogy vajon hogyan nézhettek ki a valóságban, hiszen hiába a gyönyörű márványszobrok aprólékos részletessége, sokszor nehéz belelátni a hús-vér embert. Apropó egy kis érdekesség: a márványszobrok nagyrésze egykoron festett volt, ám az idő lekoptatta, így mi már csak „csupasz” formában ismerhettük meg.


Daniel Voshart grafikus amolyan karanténhobbiként fogta magát, és úgy döntött orvosolni kívánja a problémát: a mesterséges intelligencia és saját kreativitását segítségül hívva életre kelti a római uralkodókat.

Voshart fogta a szobrokról készült nagy felbontású fotókat, és behúzta az online ArtBreeder szolgáltatásba. Az Artbreeder egy olyan GAN technológiával ellátott szoftver, amely képes a képek manipulálására egyfajta öntanuló, mesterséges intelligencia-technikával. A program egyébként bárki számára elérhető egy regisztrációt követően, így egy unalmas hétvégén akár remek időtöltés is lehet.

A grafikus azonban nem állt meg ennyinél, ugyanis az így nyert fotókat Photoshop segítségével még tovább finomította: egyrészt alaposan utánajárt az uralkodókról szóló forrásoknak, pénzek hátára vert arcképeknek, korabeli leírásoknak. Septimus Severus esetében például a bőrszínen is változtatott, ugyanis egyes feltételezések szerint a római császár föníciai és berber felmenőkkel bírt.

Ám ezen kívül is akadtak változtatások: Maximinus Thrax császár például agyalapai betegsége miatt óriásira nőtt, így az állkapcsa is nagyobb volt az átlagosnál – Voshart még erre is figyelt, és e szerint módosította a képet. Munkája egyébként a történészek figyelmét is magára vonta, akik szívest örömest segédkeztek a még hitelesebb képek megformálásában.

Bár hobbinak indult az egész, a grafikus végül 300 képet szerkesztett, így a dolog kinőtte magát, és már kereseti tevékenységként is funkcionál: képeit limitált nyomatokként lehet  megvásárolni.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?