tiktok trump
Forrás: CNN

A hétvégén bejelentette a TikTok videómegosztó alkalmazást működtető kínai cég, a ByteDance, hogy igéretéhez híven bepereli a Trump-kormányt. 

A TikTok anyavállalata szerint az USA teljes mértékig ignorálta a társaság bizonyítási kísérletét, miszerint a videómegosztó semmiféle nemzetbiztonsági kockázatot nem jelent. A ByteDance végül úgy döntött perre megy, arra hivatkozva, hogy 10 ezer amerikai munkáját veszélyezteti a Trump-kormány, ráadásul több millió amerikai felhasználó jogait is megsértik.

Mindeközben a tárgyalások továbbra is folynak a TikTok amerikai, kanadai, új-zélandi és ausztráliai üzletágának eladásáról, amelyben a Microsoft és az Oracle tűnik a legesélyesebbnek.

tiktok trump
Forrás: Metro

Az ügy előzménye, hogy az amerikai kormány még augusztusban hajtóvadászatot indított a videómegosztó ellen, amely szerintük különös veszélyt jelent a nemzetbiztonságra nézve. Trump még augusztus elején, egy szeptemberben életbe lépő rendelettel tiltotta meg állampolgárainak a kínai cég videómegosztó alkalmazásának használatát, hiszen a Fehér Ház álláspontja szerint a TikTok túl sok információt gyűjt a felhasználókról.

A videómegosztó anyavállalata már korábban is vádaskodásnak nevezte az amerikai kormány aggályait, s már akkor bejelentette, hogy a tiltás miatt perre megy, most hétfőn pedig a keresetet is benyújtották. A TikTok elképesztő népszerűségnek örvend az amerikai tinik körében, körülbelül 80 millió felhasználójuk van csak az USA-ból, világszerte pedig közel 1 milliárd.

Ehhez hasonló pert indítottak a kínai amerikaiak egy szintén népszerű kínai alkalmazás, a WeChat üzenőszolgáltatás betiltása miatt. Trump az említett alkalmazást is a nemzetbiztonságra hivatkozva tiltatta be az USA-ban.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!