Samsung DeX – egy telefon minden helyett

Ha ügyesen választunk, ma már egy telefon megvásárlásával kiválthatjuk a teljes otthoni és/vagy munkahelyi számítástechnikai arzenálunkat. Meg is mutatjuk, hogyan. A varázsszó pedig a Samsung DeX.

Az “őskor”

A számítógéphasználat “hajnalán” mindenkinek, akinek szüksége volt ilyen masinára, az a munkahelyén természetesen kapott egyet. Ha pedig otthon is szerette volna élvezni a modern technika előnyeit, esetleg játszani szeretett volna, akkor be kellett ruháznia egy saját számítógépre is.


Valami ilyesmi volt…

A laptopok megjelenésével ez a helyzet kissé leegyszerűsödött. Ennek hátránya csak annyi volt, hogy mindenki, akinek a cége biztosított hordozható számítógépet, egy kisebb-nagyobb táskával járt dolgozni. Persze még így is sok ember használt több gépet, hiszen nem mindenki szerette, ha a munkahelyi dokumentumai keverednek a magánéletével, de aki ezt meg tudta lépni, annak azért jelentősen leegyszerűsödött az élete.

A felhő kora

Az adatok felhőben történő tárolásának köszönhetően egy idő után már nem is feltétlenül szorultak rá az emberek a saját számítógépekre, hiszen egy tetszőleges gépen bejelentkezve hozzáférhettek a felhőben tárolt összes adatukhoz. És itt lett érdekes a helyzet, hiszen, ha már az adataink bárhonnan elérhetőek, akkor miért ne érhetnénk el őket bármikor? Menet közben, vonaton, buszon, szóval bárhol, ahol az embernek van egy kis felesleges ideje. Ebben pedig nagy segítség volt a mobiltechnológia fejlődése, a mobiladat-kapcsolatok elképesztő gyorsulása.

A mobil kora

Ha pedig már mobilinternettel kapcsolódunk az adatainkhoz, adta magát az ötlet, hogy miért ne tehetnénk ezt meg a mobilunkkal. Tehát nem csak modemként használva azt, hanem mobil számítógépként is.

Ezt persze már messze túlhaladtuk, de jó, nem?

Ennek, a különböző appoknak köszönhetően, természetesen egy jó ideje semmi akadálya, de az az igazság, hogy egy okostelefon kijelzője nem épp a munkára termett. Útközben még elmegy a dolog, hiszen egy buszon vagy vonaton állva kényelmesebb egy kézzel kapaszkodva, a másikkal a telefonunkon matatva megnyitnunk egy-egy dokumentumot, sőt, talán még minimális módosításokat is tudunk benne eszközölni így. Azonban ezzel szemben otthon vagy az irodában ülve már összehasonlíthatatlan előnyben van a monitor és az egér/billentyűzet adta szabadság.

A DeX a megoldás

A DeX a Samsung saját rendszere, amelynek segítségével az okostelefonunkból egy teljes értékű számítógépet varázsolhatunk. Egy ideje ugyanis már tartunk azon a szinten, hogy egy okostelefon, különösen a csúcskategóriás készülékek, bőven rendelkeznek annyi számítási kapacitással, mint pár éve a legerősebb notebookok. Így elméleti akadálya már régen nincsen annak, hogy a zsebünkben hordjuk a számítógépünket. Ehhez még hozzáadódik a felhőtechnológia és a fejlett mobil adatkapcsolatok megléte, és elő is áll a háttere a dolognak.

samsung dex
A mobil a tévén!

A rendszer maga 2017-ben az úgynevezett DeX Station megjelenésével kezdte meg az útját, amit egy Samsung Galaxy S8 USB-C aljzatába kellett csatlakoztatni. Az adapter egy HDMI, két USB-3, egy Ethernet és egy további USB-C csatlakozóra osztotta a kimenetet, ahova így monitort, egeret, keyboardot vagy más perifériákat csatlakoztathattunk, és meg is nyílt a számítógépmentes világ előttünk. Mivel a DeX rendszer eleve egy desktop elrendezésbe konvertálta a telefonunk felületét, tulajdonképpen semmilyen kompromisszumra nem kényszerültünk, például mondjuk egy laptophoz képest. Az applikációink működtek, a levelezésünk és az internet természetesen elérhető volt, és összességében elmondhattuk, hogy az Android rendszer “asztali” verziója semmivel sem volt kényelmetlenebb, mint mondjuk egy jobb Linux.

Idén pedig egy teljesen új szintre lépett a DeX

A Samsung Galaxy Note20 modellek, a Tab S7 és a Galaxy Z Fold2 már vezeték nélkül is képesek kapcsolódni egyes kijelzőkhöz. Ezek alapvetően olyan okostévék, amelyek támogatják az Android okostelefon képernyő másolás funkciót. Mi a The Frame idei verzióján próbáltuk ki, és az élmény kiváló volt!

samsung dex
Vezetékek nélkül is megtalálja az okostévéket!

Mivel Bluetooth segítségével eleve kapcsolhattunk a telefonhoz keyboardot és egeret, így tényleg semmi kábelre, adapterre nem volt szükségünk. Egyszerűen csak megkerestük a telefon vezérlőpultján a DeX gombot, ráböktünk, kiválasztottuk a listából a tévét, azon elfogadtuk a csatlakozási kérelmet, és már meg is jelent a DeX a tévénken.

samsung dex

Innentől egy teszt szinte értelmetlen is, hiszen szinte minden, ami működik a telefonunkon, működik így is. Böngészhetjük a képgalériánkat, használhatjuk a Gmail rendszerét, a Microsoft Office is kiválóan működik természetesen, és a játékokkal is nagyképernyőn játszhatunk ezentúl. És semmilyen vezeték nem kell hozzá, csak egy megfelelő telefon vagy táblagép és egy viszonylag új okostévé.

Kinek való?

Minden olyan felhasználó, aki nem kifejezetten asztali gépre fejlesztett rendszert akar használni, hasznát veheti a Samsung DeX rendszerének. Azok, akik nem feltétlenül akarnak otthon is egy számítógépet fenntartani, vagy azok, akik otthon is dolgoznak, és nem szeretnének laptoppal a táskájukban utazgatni. Ők egy-egy keyboarddal és monitorral/okostévével a munkahelyen/otthon meg is oldhatják az ingázást, hiszen adataik, munkájuk, fotóik mindig a zsebükben lesznek, azokhoz mindenhol ugyanúgy hozzáférhetnek.

Akiknek nem esik nehezükre beruházni egy csúcstelefonra, akár ezzel is megindokolhatják egy új Note20 modell, Tab S7 vagy Z Fold2 vásárlását.

De természetesen egy Galaxy S20 vagy bizonyos régebbi Samsung csúcsmodellek is megfelelőek lehetnek az otthoni számítástechnikai eszközök kiváltására, ha elengedjük a teljes vezeték nélküli működés igényét. Így már árban versenyképesek is lehetünk akár egy olcsó laptoppal szemben is.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?