Rejtélyes jelenséget rögzítettek a Nemzetközi Űrállomásról

Ivan Vagner orosz űrhajós az északi fény nevezetű jelenséget vizsgálta, amikor egy nagyon különös dologra lett figyelmes. 

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) orosz kozmonautája, Ivan Vagner  éppen a csodálatos északi fényt figyelte az űrállomásról, amikor olyat vett észre, amelyre még mai napig nem találtak magyarázatot.


A videón négy-öt, egymáshoz viszonylag közel lévő fénypontot fedezhetünk fel, amikről mai napig nem tudni, pontosan mik lehettek. Az űrhajós végül a követőitől kért segítséget, akik természetesen egyből ufókra kezdtek el gyanakodni. Ennél egyébként jóval valószínűbb, hogy az asztronauta az orosz SpaceX-féle Starlink-műholdakat, esetleg űrszemetet látott a távolban.

A különös jelenségen kívül nem mehetünk el szó nélkül a csodaszép északi fény mellett, amelyet egyébként már több ízben is megörökítettek az asztronauták. Egészen felemelő látvány, hogyan tündököl a Föld atmoszférájában a színpompás Aurora borealis.

A sarki fény (az északi féltekén gyakran északi fény avagy aurora borealis, délen pedig aurora australis néven ismerik) Aurora hajnalistennőről kapta a nevét, amely a Föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék által keltett időleges fényjelenség. A töltött részecskék túlnyomóan a Napból származnak (napszél), kisebb hányadukat a Naprendszeren kívülről érkezett részecskék teszik ki. Leginkább késő ősztől kora tavaszig figyelhető meg az északi sarkkörtől északra, illetve a déli sarkkörtől délre, Magyarországról sajnos nem látható.

északi fény
Forrás: Visit Norway

Forrás: HVG

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?