Kép: Techeblog

James Bond híres Aston Martin DB5-je most kapott egy kistestvért, ami annyira azért nem is kicsi, és legfőképpen nem olcsó. 

A filmipar leghíresebb titkosügynöke, James Bond minden autója egyfajta ikon a négykerekűek között, és természetesen nem kivétel ez alól az Aston Martin DB5 sem, ami közel tucatnyi címben fordult elő. Most pedig a The Little Car Company és az Aston Martin együttműködésében megszületett a DB5 Junior, ami bár a neve azt sugallja, alig apróbb, mint eredeti felmenője. A 2:3 méretarányú négykerekűben nem belsőégésű motor dolgozik, hanem elektromos. Méretét tekintve pedig akkora, hogy egy felnőtt és egy gyerek bőven elfér benne. Az alumínium méhsejt szerkezet és a kompozit karosszéria okán súlya nem túl nagy, így a 6,7 lóerős villanyos hajtáslánc megfelelően tudja mozgatni a hátsó kerekeken keresztül.

A műszerek bár korhűnek tűnnek, illeszkednek az autó sajátosságaihoz, tehát az üzemanyagszint jelzője az akkumulátor töltöttségét mutatja, az olajhőmérséklet pedig az elektromos motor hőjét jelzi. A kissé összement James Bond autó kerekei tízhüvelykesek, a megállást pedig négy tárcsafék biztosítja, az elektromos járművekre jellemző regeneratív fékezéssel. Egy töltéssel vezetési stílustól függően 16-32 kilométer tehető meg, ami tulajdonképpen akár munkába járásra is alkalmas, vagy egy szem szemünk fényét vihetjük óvodába, iskolába, edzésre. Akinek ez nem elég, és egyébként is erősebb verdát szeretne, annak ott a dupla akkumulátoros modell, ami 13,4 lóerős, és kétszer messzebbre képes jutni. Természetesen mindezt nem adják ingyen, így aki a DB5 Juniorra vágyik, az 46,270 dollárt fog a kasszánál hagyni, ami nagyjából 13,7 millió forint. A DB5 Vantage Junior még borsosabb áron érhető el, hiszen 59,490 dollárba kerül, ami közel 18 millió forint.