Egy hónap után sem veszítették el az izmaikat a NASA egerei, akiknél egy proteinpár blokkolásával érték az izomépítést. 

A NASA “kigyúrt” egerei a Nemzetközi Űrállomáson sem veszítettek izmaikból: ez az eredmény a jövőben segíthet megelőzni az izom- és csontveszteséget a hosszan tartó, például a Marsot megcélzó missziókon az asztronautáknál, de az ágyhoz vagy kerekesszékhez kötött embereknél is nagy előrelépés lehet.

nasa egerei
Forrás: Phys

A kutatást vezető Se-Jin Lee, a connecticuti Jackson Laboratórium munkatársa és kollégái 40 fiatal nőstény fekete egeret küldtek fel egy SpaceX rakétán az IS-re decemberben – derült ki az MTI közleményéből. Lee kifejtette, hogy a 24 átlagos egér – akit szintén felküldtek az űrbe – mindegyike a súlytalanságban várható módon jelentős mértékben veszített izom- és csonttömegéből, körülbelül 18 százalékot. A genetikailag módosított egerek azonban – akik körülbelül kétszer annyi izomzattal rendelkeztek – semmit sem veszítettek izomtömegükből az egy hónapnyi űrben tartózkodás alatt.

Se-Jin Lee és kolléganője

Bár az eredmények nagyon biztatóak, a kutatók azt állítják, hogy sok munkára van még szükség ahhoz, hogy komolyabb mellékhatások nélkül embereknél is alkalmazni lehessen.

A SpaceX kapszulája januárban landolt a Csendes-óceánban Kalifornia partjainak közelében, mind a 40 egeret jó állapotban szállítva vissza a Földre. Az egerekre a NASA három űrhajósa, Christina Koch, Jessica Meir és Andrew Morgan vigyázott az űrben.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!