Jobb később, mint soha alapon továbbfejleszti a MÁV a kocsijaikban található internet-infrasuktúrát, azaz 3G-ről 4G-re vált az állami vasutak. 

Folyamosabb, és a mostaninál lényegesen jobb vezeték nélküli net lesz elérhető az utasok számára, így várhatóan a jövő év elejétől gyorsabban böngészhetünk a vasúti járatokon.  Jelenleg mintegy 700 kocsiban érhető el az internet a harmadik generációs (3G-s) routerek segítségével, ám a vonattársaság célja, hogy ezeket a gyorsabb és megbízhatóbb 4G-re cseréljék.

Bár a fejlesztést már korábban is bejelentette a vasúttársaság, most nagyon úgy tűnik, hogy szép fokozatosan valóban sor kerül az internethálózat korszerűsítésére: a fejlesztés három ütemben valósul meg, a cseréket egyenletesen, a járművek ütemezett karbantartása során végzik el valamennyi fővonalon. Ha ezzel kapcsolatban minden jól halad, 2021 első felében fejeződhetnek be a munkálatok- – írja az MÁV közleményében.

máv 4g
Forrás: Esztergom

Az első kétszáz 4G-s routert és a hozzájuk kapcsolódó kiegészítőket már beszerelték a belföldön közlekedő IC kocsikba. Az új eszközök telepítése a többi kocsiba is hamarosan megtörténik, az emeletes KISS motorvonatok pedig már 4G-s routerrel felszerelve érkeznek – tudhatjuk meg a MÁV közleményéből.

Figyelembe véve, hogy az ország 4G-s lefedettsége már 5 éve befejeződött, igencsak kérdéses, hogy miért csak most kerül sor a vonatok internethálózatának korszerűsítésére. Mi azért bízunk benne, hogy ezúttal majd valóban sikerül is.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!