Panasonic RZ-S500W

Az előzetes információk alapján kifejezetten életerősnek tűnt a japán cég új vezeték nélküli fülhallgatója, a Panasonic RZ-S500W. Kipróbáltuk, hogy megéri-e megvenni!

A valódi vezeték nélküli fülhallgatók első példányai csak fél évtizede bukkantak fel, de már meg is hódította e termékcsalád a fél világot. Olyan cégek nyomulnak-e piacon, mint a Huawei, a Samsung, a Sony vagy a Panasonic, hogy csak tényleg néhány nagy nevet említsünk. A közelmúltban pont ez utóbbi cég jelentkezett egy új modellel a Panasonic RZ-S500W személyében. Na nézzük, mit tud a kicsike!

Kialakítás

Mint minden más ilyen jellegű eszköz, ez is két apró, egymástól teljesen szeparált, fülbe helyezhető bogyóból áll, amelyek Bluetooth technológiát használnak az adatátvitelre. A Panasonic nem az Apple Airpods féle hosszúkás megoldást követte, hiszen a készülékház tömzsi, zömök, de rövid. A széle-hossza másfél centi, a súlya pedig nem vészes, hiszen csupán csak 7 grammot nyom. Jár melléjük több különböző méretű fülgumi, amelyeket érdemes alaposan szemügyre venni, hiszen a megfelelő megtalálása után egész kényelmesen passzírozhatóak be a hallójáratba. Ezt követően a masina nem nyom, nem is akar állandóan kiesni, szóval egészen komfortosan használható. A modell megkapta az IPX4 minősítést, azaz cseppálló, szóval még egy nagyobb esőtől sem lesz semmi baja.

Panasonic RZ-S500W

A termék szerves részét képezi egy speckó, műanyag tok, ami egyrészt a tárolásra szolgál, ennek segítségével értelemszerűen viszonylag biztonságosan hordozhatóak a fülhallgatók. Másrészt a töltés is ezen keresztül történik, tehát ha lemerülnek a bogyókák, csak be kell őket tenni ebbe a bölcsőbe, és kapják is az életet adó naftát. Harmadrészt pedig ez a tok egyben egy mobil akkupakk is, azaz képes akkor is tölteni a modellt, ha nincs a hálózati áramforráshoz csatlakoztatva. Sajnos a tok vezetékmentesen nem tölthető.

Üzemidő

Mivel nincs vezeték, és a jelek fogadásához Bluetooth kapcsolat kell, ezért szükséges valamilyen energiaforrást építeni a fülhallgatókba. Az átlag üzemidő ebben a termékcsaládban 6-7 óra, és a Panasonic RZ-S500W is pont ennyit tud. A tokba annyi energia fér, hogy még kétszer csurig tudja tölteni energiával (két óra alatt), így a maximális használati idő, amit áramforrástól távol töltve el lehet érni, nagyjából 19-21 óra. Ez egészen korrekt érték, bár az tény, hogy vannak olyan vezeték nélküli fejhallgatók, amik ennél jóval hosszabb üzemidőt produkálnak mindenféle töltési procedúra nélkül.

Hangminőség

A valódi vezeték nélküli fülhallgatók többségénél a hang minőségével vannak komoly problémák. Konkrétan egy csomó úgy szól, mintha egy lavórból vagy vödörből érkeznének a hangok, ami azért lássuk be, eléggé kiábrándító.

Panasonic RZ-S500W

Nem csoda, hogy a gyártók mindent megtesznek, hogy javítsanak ezen, és a Panasonic is kiemelte, hogy odafigyeltek nagyon a hangminőségre. Nos, az jó hír, hogy ez érződik is, hiszen végre már nem kell lemondani a basszusokról, nincsenek időnként eltűnő frekvenciazónák, a sztereó is rendben van. Viszont az is tény, hogy némi aránytalanság még így is megfigyelhető, és a termék hajlamos a finom részletek elmosására, elkenésére.

Durva, komolyabb hanghibákat nem tapasztaltunk, tehát a véleményünk szerint e téren egyértelműen a jobb készülékek közé tartozik.

De ez még azért mindig nem jelenti azt, hogy eséllyel indulhatna harcba egy jobb, magasabb kategóriás zárt vagy nyitott fejhallgató ellen. Játékra, filmezésre kiváló, és ha az ember hajlandó kompromisszumokat is kötni, akkor akár zenehallgatásra is alkalmas lehet, ezt pedig nem mondhatjuk el minden ilyen típusú készülékről.

Bluetooth, kezelés

A párosítás pofonegyszerű, a kapcsolat stabil, a hatótávolság pedig olyan 10 méter. Próbáltuk telefonnal, számítógéppel, televízióval is, és mindegyikkel képes volt együttműködni. A termék az A2DP, AVRCP, HSP és HFP típusú Bluetooth profilokat, illetve az SBC és AAC kodekeket támogatja, tehát sajnos a papíron igen jó minőséget biztosító aptX és aptX HD szabvánnyal nem boldogul. Kár, kár.

A kezelését megkönnyíti egy mobilos (iOS, Android) alkalmazás, amely magyarul sajna nem tud, nem is túl szép, de cserébe egészen jól használható. Itt lehet megnézni az akkumulátor töltöttségi szintjét, aktiválni az egyes extra funkciókat, valamint módosítani egyszerűen az egyes paramétereken. Lehet változtatni a hangerőn, az arányokon, és váltogatni az előzetesen programozott hangszínek közül. A hangszórók hátlapja érintésérzékeny. Ennek kopogtatásával, simogatásával is lehet csökkenteni-növelni a hangerőt, számot léptetni, aktiválni a különféle szolgáltatásokat. Ez nem rossz megoldás, és alternatívája nincs, hiszen hiányik a vezeték, amire rá lehetne pakolni egy vezérlőpanelt. Az viszont tény, hogy kell egy kis idő, míg a használatát készségszinten elsajátítja az ember.

Extrák

A Panasonic RZ-S500W rendelkezik beépített mikrofonokkal, így headsetként is használható, hívások, beszélgetések lebonyolítására is alkalmas. A mikrofonok minőségére egy rossz szót sem lehet szólni, hiszen a beszélő fél hangját tisztán lehetett hallani a vonal túlsó felén.

A termék megkapta a cég saját fejlesztésű aktív zajszűrés technológiáját, amely a mikrofon segítségével a megfelelő frekvenciájú ellenzaj kibocsátásával tartja távol a hallójáratoktól a nem kívánt külső hangokat, zajokat.

Ez hallhatóan működik, de azért nem 100 százalékos hatékonysággal, hiszen az aktiválás után is hallani még valamit a külvilágból.

Nem hiányzik az Ambient mód sem, amely szintén a mikrofonokra épít. Csakhogy ez esetben nem a külső zajok elnyomása a cél, hanem épp ellenkezőleg: azok felerősítése. Ennek bekapcsolásával csökkenthető a felhasználó izoláltsága, ami nagyon hasznos lehet például a közlekedés során. De egy munkahelyen is jó szolgálatot tehet, hiszen úgy hallgathatunk zenét, hogy közben azért halljuk, ha szól nekünk valaki. Ez a szolgáltatás a tapasztalataink szerint remekül működik.

Ár

A Panasonic RZ-S500W jelenleg 65 000 forintba kerül, amivel egyértelműen a drágább valódi vezeték nélküli, szeparált fülhallgatók közé tartozik. Az tény, hogy a legtöbb riválisánál jobban teljesít, de arról nem vagyunk maximálisan meggyőződve, hogy a tudáskülönbség indokolja-e ezt az összeget.

 

Kinek ajánljuk – Panasonic RZ-S500W

  • Valódi vezeték nélküli fülhallgatót keres.
  • Fontos az átlagosnál jobb megszólalás.
  • Könnyen szállítható, mobilis headsetre vágyik.
  • Szeretné hallani használat közben, hogy mi történik a külvilágban.

 

Kinek nem ajánljuk – Panasonic RZ-S500W

  • Olcsó vezeték nélküli fülhallgatót keres.
  • Airpods jellegű, hosszúkás modellre vágyik.

Még több információ a termékről a hivatalos weboldalon.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!