vénusz
Forrás: CNN

A Vénusz felhőinek mélyén egy olyan különleges gáz létére bukkantak a kutatók, amelyre még soha korábban – ez pedig azt jelenti, hogy akár élet is lehet a Vénuszon. 

Nagy bejelentést tettek a brit és amerikai kutatók hétfőn: olyan gáz jelenlétére bukkantak a Vénusz felhői között, amely foszfint tartalmaz, vagyis szervetlen foszformolekulát. Ez a felfedezés bár nem elegendő ahhoz, hogy egyértelműen kijelenthessük, élet van a Vénuszon, ugyanakkor valóban utalhat arra, hogy mikrobák élhetnek az idegen bolygón.

A szóban forgó gáz, az ún. foszfin egy robbanásveszélyes és mérgező molekula, amelynek illata is igen-igen kellemetlen, leginkább a fokhagymáéval és a haléval vetekszik. Nagyon kis mennyiségű foszfin gázt találtak a kutatók, körülbelül egy kanálnyit egy medencényi méretű kénsavfelhőben – mondta a The Verge-nek David Clements, a londoni Imperial College asztrofizikusa és a felfedezést végző csapat egyik tagja.

A felfedezés azért nagyon fontos, mert a kőzetbolygókon – amilyen a Vénusz is – az anaerob, vagyis az oxigéntől elzárt mikrobák képesek létrehozni a foszfint, amely az élet természetes mellékterméke. Egy ideje már feltételezik a kutatók, hogy a Vénusz nagy magasságba nyúló felhői mikrobáknak adhatnak otthont, ez a kutatás is lényegében ezt bizonyítja, hiszen a kimutatott foszfin ilyen földönkívüli lebegő életformák jele is lehet.

vénusz
hawaii James Clerk Maxwell teleszkóp, a Vénusz foszfin kimutatására használt két távcső egyike. Forrás: East Asian Observatory

A kutatók szerint nagy felfedezést tettek ezzel, ám azt elismerik, hogy hosszú az út afelé, hogy egyértelműen kijelenthető legyen: élet van a Vénuszon. Habár a bolygó magaslégkörében lebegő felhőkben kellemes 30 Celsius-fokos hőmérséklet uralkodik, a környezet rendkívül savas – mintegy 90 százalékban kénsavból áll –, ami viszonyt nagyon komoly kihívást jelent minden ott életben maradni szándékozó mikrobák számára.

Forrás: The Verge

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!