Egy tanulmány szerint a bűvésztrükkök segíthetnek megérteni az állati intelligenciát, szerintük ugyanis az illúzió hasonlóképpen hat bizonyos fajokra, mint ránk emberekre.

A bűvészek természetfeletti dolgok illúzióját keltik, s bár egyelőre úgy tűnik, hogy a természet törvényeit még ők sem tudják becsapni, ám az emberi agyat annál inkább. Az agy sebezhetőségét kihasználva pedig létrejön a lehetetlen események illúziója, amit előszeretettel gondolunk varázslatnak.

A bűvészek a kezükkel, vagy más egyéb zavaró tényezőkkel érik el, hogy az emberi agy gyakorlatilag kiszolgáltatott állapotba kerüljön. Ám ahogy egy új Science: Perspectives cikk rámutat, nem csak az embereket tévesztik meg a mágikus trükkök, hanem számos állatfajt is.

A mágia pszichológiája hatékony módszertani eszközt kínál bizonyos állatfajok kognitív képességeinek vizsgálatára“- írják a szerzők Elias Garcia-Pelegrin vezetésével a Cambridge-i Egyetemen. “Az, hogy az állatokat meg lehet-e téveszteni a büvésztrükkök segítségével, ablakot nyit a figyelem, az észlelés és a kognitív képességek vizsgálatára.”

Az elgondolás egyébként közel sem olyan újkeletű, a kutatók már egy ideje kísérleteznek azzal, hogy bűvésztrükkök segítésével vizsgálják az állatokat: sok tudós tudatos, olykor pedig tudattalan módon is valamiféle trükkel figyeli meg az állatok reakcióit. “Az ötlet, hogy mágikus trükköket alkalmaznak az állatok megismerésének tanulmányozására, zseniális, bár nem új keletű” – magyarázta Lori Marino, idegtudós és a Kimmela Állatvédelmi Központ ügyvezető igazgatója. „Ahogy a tanulmány szerzői rámutatnak, vizuális illúziókat és más trükkös stratégiákat már évek óta alkalmaznak állatok és emberek megismerésére és az észlelések tanulmányozására. Valójában a „megtévesztés” a megismerés kutatásának alappillére.

Nincs új a nap alatt, ám a tanulmány mégiscsak fontos, ugyanis a benne lévő átfogó gondolat mindenképpen szót érdemel: ha a trükkök mind az embereknél, és mind az állatoknál működnek, akkor az emberi és állati agy között meg kell keresnünk a közös pontot. “Ha az embereket és az állatokat ugyanazok a trükkök tévesztik meg, akkor ez azt jelenti, hogy több a közös az emberi és az állati gondolkodásban, mint hittük volna“.

Forrás: Gizmodo

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!