A NASA hosszú távon tervez a Holdon, éppen ezért szükségük lesz valamiféle hosszantartó energiaforrásra az (akár két hétig is tartó) éjszakák átvészelésére. 

Már beszámoltunk nektek az Artemis-programról, aminek keretén belül az USA 2024-ig tervez visszatérni a Holdra: az elképzelések szerint egy női és egy férfi űrhajós lesz az, akik több mint 50 év elteltével elsőként léphet az égitestre. Mivel a NASA hosszú távon tervez a Holdon, felmerült a kérdés, hogyan biztosítsák a világítást egy olyan helyen, ahol nem egyedülálló, hogy két hétig is sötét van.

Az amerikai űrügynökség az emberekhez fordult segítségért: a „Watts on the Moon” keretein belül olyan innovatív ötleteket várnak, amely megoldást nyújt a jövőbeli Hold-missziók áramellátására. A kihívás három fázisból áll, ahol az elsőben maga az ötletet díjazzák: ebből három kiválasztott koncepció egyenként 100 ezer dollárt kap, négy további pedig 50-50 ezer dolláros elismerésben részesül. A második körben a prototípus kifejlesztésével bízzák meg a versenyzőket, amihez már 4,5 millió dollárral járul hozzá a NASA, míg a harmadikban – már ha eljutnak idáig -, akkor a NASA-val közösen megkezdődhetnek az éles munkálatok.

Az egyéni versenyzők csak amerikai állampolgárok lehetnek, míg a a szervezeteknek elsősorban az Egyesült Államokon kívül kell működniük.

A NASA-nak 4 éven belül kell megoldást találni a sürgető problémára, mert bár rövidtávon ez nem befolyásolja az Artemis-projekt sikerét, hosszútávon hatalmas gondot jelenthet az áramellátás hiánya.

Forrás: Gizmodo

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!