S Pen – Így lesz sokkal több egy telefon!

A választék az okostelefon-piacon körülbelül egy-másfél évtizede ugrásszerűen megnőtt, és azóta is folyamatosan növekszik. Talán éppen ezért van, hogy mindig akadtak olyan gyártók, akik kellő energiát és infrastruktúrát voltak hajlandóak szánni arra, hogy tényleg különleges funkciókkal, szolgáltatásokkal vagy kiegészítőkkel tudjanak kitűnni az általános, szinte egyforma technológiákat alkalmazó telefonok közül. Például így születhetett meg a Samsungnál az S Pen. 

A legtöbb olyan kísérlet azonban, amelyről kiderül, hogy nincs rá valójában igény, kudarcba fullad. Ám az is tény, hogy a sok, már-már a szenzációhajhászás ketegóriáját súroló próbálgatás között akad néhány olyan megoldás is, amely beválik, ami találkozik a közönség ízlésével. Ez utóbbi csoport egyik tipikus képviselője az S Pen névre hallgató periféria, amely évek óta a Samsung Note telefonok egyik speciális, valódi hozzáadott értéket jelentő extrája.


Toll és telefon?

Az S Pen nem más, mint egy speciális toll, amelyet – annak népszerűsége miatt – évről-évre folyamatosan fejleszt, módosít a vállalat. A magában a mobil készülékházában tárolható toll legutolsó változata az Galaxy Note20 telefonok kiegészítője lett. Erről a „tárolási módról” már korábban is írtuk, de nem győzzük hangsúlyozni, hogy ez egy nagyon elegáns és kényelmes megoldás, ami biztosítja azt is, hogy ne vesszen el a toll, ha éppen nem használjuk.

https://youtu.be/0h4_sJbnRsI

Ha valaki esetleg még nem látott vagy nem fogott a kezében ilyen, a mobil képernyőjének maszatmentes tapogatására alkalmas eszközt, ne várjon nagy csodát. Első pillantásra teljesen úgy néz ki, mint hagyományos rokonai. A tollbetét helyett azonban, nyilván nem meglepő módon, egyszerű érintőcsúcsban végződik, valamint egy gomb található rajta. A fogása kényelmes, nem csúszkál, a tömege mint egy hagyományos, könnyű műanyag toll, így hosszú időn át is kényelmesen használható.

Mire jó az S Pen? Több mint toll!

Szövegalkotás

Az S Pen egy igazi többfunkciós eszköz, amit értelemszerűen többek között arra találtak ki, hogy segítéségével lehessen jegyzeteket készíteni. Tehát irkálhatunk a telefon kijelzőjére, és ezt a modelleken futó szoftver képes felismerni, szerkeszthető és dokumentumokba illeszthető szöveggé alakítani. E feljegyzések természetesen elmenthetőek és bármikor vissza is kereshetőek.

Pontos navigáció

Emellett a toll segítségével sokkal pontosabban lehet rámutatni a képernyő bizonyos részeire, mintha az ujjunkat használnánk. Ez pedig nagyon hasznos lehet szövegek kijelölésekor, illetve képek vagy videók szerkesztése során. Lényegesen hatékonyabbá, gyorsabbá és egyszerűbbé válik így a munka vagy a tanulás, ami pedig egyre fontosabb szemponttá válik a mobilok vagy tabletek munkaeszközként történő használatának szélesebb körű elterjedésével.

Ugyanis egy okostelefon, pláne az olyan magasabb kategóriás modellek, mint a Galaxy Note20 széria tagjai, már valójában inkább komoly teljesítmény leadására képes miniszámítógépek.

Azaz rendkívül sokoldalúan használhatóak, és akár komoly szoftverek futtatására is alkalmasak. A bennük rejlő lehetőségek kihasználásához pedig elengedhetetlenül szükség van egy ilyen vagy ehhez hasonló kiegészítőkre.

Rajzolás, festés

Természetesen az S Pen segítségével akár igen magas minőségű grafikai munkák, ábrák, illusztrációk is megalkothatóak. Pontosan úgy használható, mint egy hagyományos toll a papíron, lehet vele rajzolgatni vagy színezni is akár.

note20 s pen

Távirányító

Az S Pen legújabb verziója is támogatja a Bluetooth technológiát, aminek révén vezeték nélkül is képes kapcsolatot létesíteni a telefonnal. Ennek köszönhetően távirányítóként is használható, amely bizonyos alkalmazásokkal képes együttműködni. A rajta lévő gomb megnyomásával, illetve a „varázstoll” mozgatásával lehet aktiválni bizonyos funkciókat messziről. Ez nagyon hasznos lehet fényképek készítésekor, hiszen így úgy fotózhatunk, hogy nem kell a kezünkbe fogni a telefont.

Emellett igen jól jöhet médiaállományok lejátszása során is. Képzeljük el, hogy a mobil össze van kötve a tévével vagy egy monitorral, nekünk pedig nem kell felállni és tapogatni a képernyőt, ha bele akarunk tekerni a filmbe vagy videóba, esetleg módosítani akarjuk a hangerőt, hanem akár a fotelben ülve, a tollal hadonászva tudjuk mindezt menedzselni. Számos más applikáció is támogatja a tollal történő kooperációt, és persze a felhasználó maga is beállíthatja, hogy milyen mozdulatra mit reagáljon a szoftver.

Van értelme?

Az nem is kérdés, hogy a S Pen egy hasznos találmány, amely egyértelműen hozzáadott értéket jelent, és jobbá teszi a telefont. Persze az a felhasználótól függ, hogy mennyire tudja vagy akarja kihasználni a benne rejlő lehetőségeket. Mindenesetre mi ismerünk olyanokat, akik kifejezetten a toll miatt döntöttek már több esetben is a Note széria mellett.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?