Sokan sokat vártak attól, hogy a Xiaomi is beugrik a tévés piacra. A termékek hazánkba s eljutottak, így megnézhettük, hogy mit tud az egyik első fecske. Ilyen lett a Xiaomi Mi TV 4S.

Xiaomi és a tévék

A mindössze egy évtizedes múltra visszatekintő Xiaomi üstökösként robbant be a mobilos iparágba, és rövid időn belül nagyon komoly piaci részesedést kapart ki magának köszönhetően igen jó ár/érték arányú termékeinek. A vállalat később megvetette lábát számtalan más területen, hasonló stratégiával, és ezért örültünk, mikor bejelentették, hogy tévékkel is színre lépnek. Egy kis vérfrissítés, egy kis verseny mindig jót tesz, és ennek végül mi, azaz a végfelhasználók lesznek a nyertesei. Az első modellek már megérkeztek hivatalosan is Magyarországra, így a TechWorld főhadiszállására is befutott egy 43 inches Xiaomi Mi TV 4S. Nézzük milyen lett!

Xiaomi Mi TV 4S

Unalmas dizájn

Az első pillantásra látszik, hogy a dizájnban nem ez a modell fogja megváltani a világot. Ezt a fajta kialakítást, a szélekre helyezett talpacskákkal, már rengeteg esetben láttuk. E megoldás előnye, hogy olcsó, hátránya viszont, hogy egy keskeny asztalra vagy állványra nem igazán lehet felpakolni a tévét. Döntögetni, forgatni nem lehet, viszont a falra fellógatható egy szabványos konzol segítségével.

Xiaomi Mi TV 4S

A kávák jó vékonyak, de hát ez ma már még a legolcsóbb, leggagyibb termékektől is alapelvárás. A ki- és bemenetek a hátlapon vannak, és számukra nem nagyon lehet panasz (2 db. USB 2.0, 3 db. HDMI 2.0, fejhallgató, optikai audio, LAN).

Botrányos kezelés

A Xiaomi modellek a Google-féle Andoroid TV okosétévé rendszerre épülnek, amely ma már meglehetősen elavultnak számít. Ronda, nem igazán átlátható, tele van szponzorált tartalommal, néha akad, igaz fagyni nem fagyott. Ráadásul le se fordították tisztességesen, mert a magyar és angol kifejezések keverednek a menüben. Pakoltak rá egy saját grafikus kezelőfelületet, ami csak néhány opciót érint, szóval sok értelme nincs a dolognak.

Van persze egy rakat alkalmazás, nagyjából 6500 darab, amivel rendesen leiskolázza a vetélytársakat. Akad a tartalomszolgáltató (Netflix, YouTube, Amazon, Spotify stb.), hír és életmód appok mellett egy rakat jó grafikájú játék is. Ám mivel a beépített hardver katasztrofálisan gyenge, ezért ezek futtatása komoly akadályokba ütközik. A folyamatos képet ugyanis el lehet felejteni, olyan, mintha egy színes képregényt nézegetnénk, szóval így sok értelme nincs az egésznek. Kár. Böngészőt nem találtunk, de nem is hiányzott, nem szeretünk tévén honlapokat nézegetni.

A távirányítója nem valami nagy durranás. Alig van rajta pár gomb, a fontos beállítások nem érhetőek el róla, és a háttérvilágítás is hiányzik. A tv-re rádugható USB-n keresztül egér, billentyűzet vagy akár kontroller is, ami a már említett alkalmazások futtatása során jó szolgálatot tehet.

Képminőség: nem az igazi

A Xiaomi Mi TV 4S modellbe VA típusú, 4K felbontású panel került. A részletességgel nincs gond, de a betekintési szög elég gyatra, már 150 fok környékéről érezhetően fakulni kezdenek a tónusok. Ez pedig akkor elég rossz, ha egy nagyobb társaság ülné körbe a tévét. A mozgásmegjelenítés során borzasztó hibákba lehet belefutni: Előfordul, hogy az objektumok körül hullámozni kezd a kép, illetve enyhe akadozás is észlelhető olykor. Hiába került be a tévébe az a technológia, amely virtuális képkockákat illeszt be a valódiak közé, ezen már ez sem tudott segíteni. A színek többé-kevésbé valósághűnek tűnnek, bár az nagy kár, hogy Fehéregyensúly paraméterek finomhangolására nincs lehetőség. Emiatt a színhelyesség még csak meg sem közelítheti a tökéletest, ezáltal a készülék grafikai munkákra nem alkalmas. A valós kontrasztarány 5000:1 körül alakul, ami teljesen rendben van, tehát a kontrasztosságra nem lehet panasz.

Xiaomi Mi TV 4S

A maximális fényerő csupáncsak 220 nit, ami sokkolóan alacsony értéknek számít manapság. Ugyan az SDR tartalmakhoz bőven elég, a napfényre pedig úgy se visszük a tévét, viszont a HDR anyagokhoz kevés. Emiatt aztán hiába támogatja a tv a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítését papíron, ennek a gyakorlatban nem sok értelme van. A háttérvilágításul szolgáló LED-eket mátrix alakzatban helyezték el a panel mögött. Ez a megoldás (Direct-LED a neve) lehetővé teszi a fény homogén eloszlását, ami ezúttal be is bizonyosodott. Zavaró “felhők” ugyanis nem tűntek fel a használat során.

A készülék maximális képfrissítési rátája 60 Hz, amivel elmarad az e téren legjobbnak számító 120 Hz-es tévéktől. Az input lag 16,4 ms, ami vállalható, de messze nem kiemelkedő érték. G-Sync és FreeSync támogatás nincs, egy szóval játékra nem ez a legjobb választás

Hang: Gyatra

A két darab, egyenként 8 wattos rejtett hangszóróból álló integrált audio rendszer sajna eléggé nyomorettó megszólalást produkál. A mélyek érzékelhetetlenek, dinamika nincs, az összhatás borzasztóan vékony, műanyag hatású. A hangerővel nincs gond, de azért ennél ma már picit többet várna az ember. A sztereó hangtér megteremtésére nem képes a készülék, ám az is tény, hogy durván zavaró hanghibákat nem produkált.

Összkép: Csalódás a Xiaomi Mi TV 4S

Látva, hogy a Xiaomi mit gurított a mobilos univerzumban korábban, sejteni lehetett, hogy a tévés szektorba sem egy csúcs QLED vagy OLED modellel fognak berobbanni. De az az igazság, hogy a Xaomi Mi TV 4S alulmúlta a várakozásainkat. Ráadásul az ára a tudásához képest magas, hiszen a nálunk járt 43 inches verzióért kb. 120 000 forintot kérnek el érte. Ennyiér, vagy kevesebb pénzért pedig kapni már jobb, ugyanekkora, ugyanilyen felbontású LG vagy Samsung tévéket is, hogy a noname lovagokról ne is beszéljünk. Csalódás. Reméljük a következő kör jobb lesz!

Kinek ajánljuk: Xiaomi Mi TV 4S

– Kedvező árú tévét keres
– Android TV rendszerben gondolkodik
– Fontos a sok elérhető alkalmazás

Kinek nem ajánljuk: Xiaomi Mi TV 4S

– Fontos a kiemelkedő képminőség
– Lényeges a remek gyári megszólalás
– Átlátható, könnyen használható kezelőfületre vágyik
– Grafikai munkára használná a tévéjét
– Játékra keres tévét

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!