Egy kutatás szerint ezt kell tenni, hogy kedveljenek minket a macskák

Egy új kutatás szerint létezik egy olyan gesztus, amellyel szimpatikusabbá válhatunk a macskák szemében – vagy legalábbis kevésbé fognak minket utálni. 

A cicák meglehetően szeszélyes és kiszámíthatatlan állatok, ám ha úgy tartja kedvük nagyon ki tudják fejezni szeretetüket. Amikor egy macska társaival találkozik, és ezt nem fenyegetésként éli meg, többnyire lassú pislogással köszön, kifejezve ezzel elégedettségét és szeretetét. De vajon mi a helyzet akkor, ha mi is így üdvözöljük a cirmost?


Egy kutatás szerint azok a cicák, akiket lassú pislogással köszöntünk, nagyobb eséllyel rokonszenveznek majd velünk. A kutatók szerint az eredmények arra engednek következtetni, hogy a lassú pislogás segíthet az emberek és cicák közti pozitív kommunikáció kialakításában.

Az Egyesült Királyságban végzett kísérlet során egyik alkalommal otthoni környezetben, saját gazdájukkal tesztelték a négylábúakat: a cicákat pislogással üdvözölték, méghozzá úgy, hogy a gazda résnyire nyitva hagyta a szemét, tehát nem csukta le teljesen pislogás közben. A kísérlet egyértelműen kimutatta, hogy azok a cicák, akikre így köszönt rá a gazda, sokkal nagyobb valószínűséggel pislogtak vissza, mint azok, akiket nem üdvözöltek ilyen formában.

macskák kutatás
Forrás: Happy Cat Site

A második kísérletben már idegen emberekkel próbálták el ugyanezt, és szintén hasonló eredmény jött ki: tehát azok a cicák, akikre pislogtak, sokkal barátságosabbak voltak az idegennel, mint azok, akiknél ez nem történt meg.

Az, hogy az említett gesztus jó hatással van a cica-ember kapcsolatra aligha új információ, az azonban már igen, hogy most először bizonyították be kísérlettel, hogy valóban működik a módszer. Hogy miért éppen a lassú pislogásra reagálnak pozitívan a házikedvencek, egyelőre nem bizonyított, akadnak például olyan feltételezések, hogy a közvetlen szemkontaktus túlságosan fenyegetőleg hat az állatra.

Sokan vallják azt, hogy a cicák élvezettel szúrnak ki gazdáikkal, és bár a macskák szociális viselkedése valóban más, mint a kutyáké, ez a kutatás is azt bizonyítja, hogy az előítéletekkel ellentétben a cicák bizony valóban ragaszkodnak az emberhez.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?