A Facebook betiltotta minden olyan tartalom közzétételét, amely tagadja vagy torzítja a Holokauszt történéseit. 

A Facebook atyja, Mark Zuckerberg azt írta, hogy bár “tanakodott” a szólásszabadság és a hasonló tartalmú bejegyzések betiltása között, de szerinte mégis “ez lesz a megfelelő egyensúly” – tudhatjuk meg a BBC cikkéből. Két évvel ezelőtt Zuckerberg még nem értett egyet a hasonló tartalmak törlésével: “Zsidó vagyok, és vannak olyan emberek, akik tagadják, hogy a holokauszt megtörtént” – mondta akkoriban a Recode-nak. Bár Zuckerberg mélyen sértőnek találta a holokauszttagadó tartalmakat, akkoriban nem tett tevőlegesen ellenük.

Zuckerberg hétfőre azonban meggondolta magát, arra hivatkozva, hogy az adatok alapján egyértelműen növekszik a gyűlöletbeszéd és az antiszemitizmus mértéke – erről egy nyilvános Facebook bejegyzésében beszélt a médiamogul.

facebook holokauszt
Forrás: The Nation

Döntésünket az antiszemitizmus globálisan is jól dokumentált növekedése és a holokauszt iránti tudatlanság inspirálta” – írta blogbejegyzésében Monika Bickert, a Facebook tartalmi politikáért felelős alelnöke. “Egy nemrégiben végzett felmérés szerint az Egyesült Államokban a 18-39 éves felnőttek majdnem egynegyede azt mondta, hogy szerinte a holokauszt mítosz, eltúlozták, vagy nem teljesen úgy történt, ahogy mondják.”

A Facebook előző héten betiltotta platformján a QAnon-összeesküvés-elméletetet pártoló tartalmakat is. Aki esetleg nem tudná, QAnon egy rejtélyes ember, aki különböző összeesküvés elméletek ír, többek között például Donald Trump, amerikai elnökkel kapcsolatban is.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!