Többször kérdezik tőlünk, hogy milyen projektort javaslunk, egyáltalán látjuk-e ma értelmét a vetítésnek vagy a televíziók jobban megérik. Tehát, hogy szóba jöhet-e a tv helyett projektor, mik az előnyök, mik a hátrányok. Na ezt a témát jártuk körbe.

A projektorok előretörése

Mióta világ a világ, az emberek mindig nagyobb és nagyobb tévét szerettek volna. A kétezres években a lapostévék felváltották az addig uralkodó CRT technológiát, és megnőtt a készülékek képátlója. Azonban ekkoriban bukkantak fel a megfizethető árú, normális felbontást kínáló projektorok is, amelyek nagyjából ugyanazért az árért lényegesen nagyobb képméret megteremtését tették lehetővé. Ennek köszönhetően megugrott az érdeklődés az ilyen jellegű termékek iránt. Jelenleg is több cég foglalkozik direkt otthoni használatra szánt projektorok fejlesztésével és gyártásával.

tv helyett projektor

És persze azt állítják, hogy a termékeik a televíziók kiváltására is alkalmasak. Minket is sokan keresnek meg, hogy javasoljuk-e ilyen eszközök beszerzését, megéri-e a tv helyett projektor. Azaz ilyen típusú eszközök reálisan vetélytársai lehetnek-e a tévéknek sokoldalúság, használati érték, ár és képminőség tekintetében. Azt azért leszögeznénk, hogy amit mondunk, az a TechWorld magazin privát véleménye, nem szentírás. Ha valaki nem ért egyet/egyetért velünk, fontos gondolatai vannak, kérjük ossza meg velünk a Facebook oldalunkon!

Képméret

Mostanra elolvadt e téren a projektorok előnye. Teljesen normális, vállalható áron lehet akár 65 inches, azaz 165 centiméteres képátlójú televíziót vásárolni. Ez pedig otthoni körülmények között bőven elég méret. Akinek ez nem elég, azt várják a 75, 77, 72, vagy 85 inches készülékek. Ezek értelemszerűen jóval drágábbak, de tényleg olyan nagyok, hogy egy átlagos magyarországi házban vagy lakásban sok értelmük nincs. Egy 65 inches tévé 3-4 méteres vetítési távolságból is már iszonyú jó moziszerű élményt kínál.

A projektorokkal természetesen lehet nagyobb, akár 100-120 inches képátlót csiholni, azonban a jelenlegi 4K, illetve pláne a Full HD felbontású eszközök esetében ennek sok értelme nincs. Olyan kicsi lesz a pixelsűrűség, hogy az már a kép minőségének rovására megy.

Képminőség

A jelenlegi QLED és OLED tévék már fantasztikus mélységű fekete, és elképesztő kontrasztarány megteremtésére képesek ragyogó színek mellett. A mi tapasztalataink szerint e téren a jelenleg elérhető, megfizethető házimozi projektorok e téren elmaradnak a rivális termékektől. Elsősorban a fekete az, ahol hátrányt érzünk, hiszen legjobb esetben is csak nagyon sötét szürkét látunk. Ez egyébként a mozikban is így van, ahol brutál teljesítményű, méregdrága vetítőket alkalmaznak.

Ha valaki egyszer elmegy, érdemes egy kis ideig csak erre koncentrálnia, észre fogja venni, hogy a “fekete” bizony nem fekete. Emellett a mozgásmegjelenítés terén is jobban teljesítenek a tévék (legalábbis a jobb termékek), a képet pedig általánosan tisztábbnak, élesebbnek érezzük. Az tény, hogy vannak már szuper képminőséget produkáló projektorok is, de ha választanunk kéne, hogy melyik a jobb, mi a tévére voksolnánk.

Sokoldalú használhatóság

Egy tévét vidáman lehet használni egy olyan szobában is, ahova besüt a nap. A kép látható és élvezhető marad. Ezzel szemben, ha egy helyiségben nincs szinte tökéletesen sötét, akkor a normális, értékelhető képet a projektoroknál el lehet felejteni. Ez egy irodában ahol prezentációkat kell mutogatni, nem gond. De egy filmnél vagy sportközvetítésnél már bizony probléma, és ront az élvezeti értéken. Magyarán egy tv sokkal szabadabban, szélesebb körűen használható.

Itt kell megjegyezni azt is, hogy ha valaki nem telepített projektort használ, hanem állandóan elpakolja azt, akkor minden egyes alkalommal szenvednie kell tökéletes alakú kép megtalálásával. Az ugyanis mindig torz lesz valamelyest, amelyen lehet segíteni a trapéztorzítás korrekció nevű szolgáltatással, de ennek állítgatása időt vesz igénybe. És még így is előfordul, hogy a végeredmény csak akkor lesz tökéletes (tehát téglalap alakú a kép), ha az ember magát a projektort is finomam mozgatja.

Hordozhatóság

Ebben egyértelműen a projektor a nyerő. Egy tévét nem igazán ra be az ember a verda csomagtartójába, ha megy nyaralni. A haverokhoz sem viheti át, egy projektorral pedig simán megteheti.

Mennyi helyet foglal?

Papíron úgy tűnik, hogy e téren is a projektor a jobb döntés, azonban a részletek kicsit árnyalják a képet. Amennyiben nem ultrarövid vetítési távolságú projektort használ valaki, akkor bizony számolnia kell azzal, hogy vagy fellógatja a vetítőt a plafonra, vagy pedig elfelejti, hogy a használat során szabadon mászkál a szobában, azzal ugyanis kitakarja a képet. A plafonra applikáláshoz speciális konzol kell + gondoskodni kell a kábelek elvezetéséről, szóval az nem egy egyszerű baleset. Az tény, hogy a filmezés után egy projektort egyszerűen el lehet dugni, ellentétben a tévével, viszont nem szabad elfelejteni, hogy a jó képminőséghez szükség van vászonra is, és azzal is kezdeni kell valamit a használatot követően.

Ár

Ma egy 65 inches, tehát lakásba megfelelően nagy méretű, 4K felbontású tv már beszerezhető 250 – 300 000 forinttól. Projektornál ugyanezen felbontás megjelenítésére képes eszközök ennek a duplájától indulnak. És ezek ráadásul “ál-4K” berendezések, hiszen a valós felbontásuk kisebb, csak az úgynevezett pixeleltolás nevű trükk segítségével teremtik meg az ilyen részletesség illúzióját. És akkor még azzal nem is számoltunk, hogy kell valamilyen vászon is a normális képminőséghez, mert ha falra vetítünk, akkor ronda lesz a végeredmény.

Mérleg – TV helyett projektor?

Tehát szerintünk a tv helyett projektor koncepció nem állja meg a helyét. A vetítők drágábbak, nehezebben kezelhetőek, és a képminőség tekintetében sem vehetik fel a versenyt a tévékkel. A nagyobb képükből fakadó előny csak akkor jön ki, ha valak létre tud hozni egy saját, viszonylag nagy moziszobát, amit csak erre szán. De egy átlagos kialakítású lakásba, házba, átlagos körülmények között szerintünk a tv a jobb megoldás.