Az év természetfotósa pályázat a legrangosabb verseny ebben a kategóriában, amelyet minden évben a Londoni Természettudományi Múzeum szervez meg. 

2020. október 13-án mutatták be az idei év díjazottjait, akik közül az abszolút nyertes az orosz fotográfus, Sergej Gorskov lett: a pályázat, amivel elnyerte a díjat egy szibériai tigrist ábrázol Oroszország távol-keleti részén, amint épp egy mandzsu jegenyefenyőt ölelget a gyönyörű nacsmacska. A fotósnak 11 hónapnyi kemény munkával és várakozással sikerült lencsevégre kapnia a lenyűgöző állatot.

Az év természetfotósa
Sergej Gorskov  Forrás: National Geographic

Az év fiatal természetfotósa egy fiatal észt lány, Liina Heikkinen lett, aki egy rókát fotózott le, amint az éppen egy ludat falatozik. A lánynak mellesleg a vérében van a fényképezés, ugyanis természetfotós családból származik.

az év természetfotósa
Liina Heikkinen Forrás: Nat Geo

A dán Mogens Trolle győzött az állati portrék kategóriájában, ahol egy borneói nagyorrú majmot megörökítve vihette el a díjat.

Az év természetfotósa
Mogens Trolle  Forrás: Nat Geo

Északnyugat-Ecuadorban, az Andok lábánál fotózott egy Manduriacu-üvegbékát a spanyol Jaime Culebras, amellyel a hüllők viselkedését tanulmányozó kategóriában az első helyezetnek járó díjat nyerte el. Ezt a fajt mellesleg nem is olyan régen fedezték fel.

Jaime Culebras Forrás: Nat Geo

Az emlősök viselkedésének bemutatásáért a kínai Sanjuan Li zsebelhette be az első helyezést: a Csinghaj-Tibeti-fennsík elzárt sztyeppéin fotózta le a pusztai macskákat, amellyel a díjat elnyerte.

Sanjuan Li Forrás: Nat Geo

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!