Milliónyi bizonyíték van már arra vonatkozóan, hogy mennyi mikroműanyagot fogyasztunk nap, mint nap, egy új felmérés szerint pedig már a babák sem képeznek ez alól kivételt. 

Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy a csecsemők sem ússzák meg: a Nature Food hétfőn megjelent friss tanulmánya szerint a babák cumisüvegeinek melegítése során rengeteg mikroplasztikus részecske szabadul fel. Mivel bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a mikroplasztik fogyasztása olyan hormonaktivitást eredményezhet, amely összeköttetésben állhat akár a rákkal, a cukorbetegséggel és a szívproblémákkal, több mint sokkoló a hír.

A kutatók 10 különböző típusú cumisüveget vizsgáltak, úgy hogy az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott előkészítési irányelvek alapján melegítették bennük a tápszert. Mindegyik palack egy közös műanyagból, az úgynevezett polipropilénből készült.

babák mikroműanyagot
Forrás: Teller Report

A baba tápszerének felmelegítése után a kutatók minden edényben tesztelték a tápszer mikroplasztik tartalmát. Megállapították, hogy a literes palackok mindegyike legalább 1,3 millió műanyag részecskét tartalmazott tápszereként, és hogy szoros összefüggés van a hő és a mikroműanyag-kibocsátás között: minél melegebb volt a tápszer, annál több mikroműanyagot találtak benne.

Az elkeserítő kutatásból arra következtetésre jutottak a kutatók, hogy a babáknak naponta átlagosan közel 1,6 millió mikroműanyag részecske kerül a szervezetébe. Ez körülbelül 2600-szorosa a “felnőtt mennyiségnek”, ugyanis az Egészségügyi Világszervezet egy tavalyi tanulmánya szerint a felnőttek napi 300-600 mikroműanyagot fogyasztanak.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!