Bár a Földön sok helyen még mindig nem tökéletes az internethálózat, a NASA és a Nokia már a Hold 4G hálózatának kiépítésében gondolkodik.

A NASA körülbelül 370 millió dollárt költ arra, hogy a megfelelő életkörülményeket biztosítsa a Holdon, majd majd arra kerül sor: az áramtermelést, a kriogén fagyasztást, a robotikát, a biztonságosabb leszállást…. és a 4G hálózatot. A NASA tervei alapján a 4G megbízhatóbb, nagyobb távolságú kommunikációt tud biztosítani, mint a Holdon érvényben lévő jelenlegi rádiós szabványok.

A Nokia (NOK) Bell Labs projektje 14,1 millió dollárt kapott az internethálózat kiépítéséhez, így az Intuitive Machines űrrepüléstechnikai céggel együttműködve kiépíthetik a 4G hálózatot, amely minden bizonnyal jobban fog működni a Holdon, mint a Földön, hiszen nem lesznek fák és épületek, amik zavarnák a hálózatot.

nasa nokia 4g
Forrás: Astronomy Magazine

A Hold sejthálózatát speciálisan úgy alakítják majd ki, hogy ellenálljon az égitest természeti sajátosságainak, például az extrém hőmérsékletnek és a sugárzásnak. Úgy tervezik, hogy a hálózat működőképes marad a holdraszálláskor is, annak ellenére, hogy a rakéták jelentősen megrengetik majd a Hold felszínét.

A Bell Labs szerint az űrhajósok ezt a hálózatot fogják használni az adatátvitelhez, a holdjárók irányításához, vagy éppen a nagy felbontású élő közvetítésekhez.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!