Napelemes, pulzusmérős Casio G-Shock-ot próbáltunk ki

A Casio G-Shock szériája sosem a végtelenül letisztult öltönyóráiról volt híres. Mindig is a kemény felhasználási területeken érezték magukat otthon a G-Shock modellek és a katonaságtól a hegymászáson át a vitorlázásig, búvárkodásig rengeteg extrém helyzetben kellett már bizonyítaniuk. Most az edzőterem következik.

A GBD-H1000 külsőre tipikus képviselője a szériának. Robosztus felépítése már jóbarátja a G-Shock kedvelőinek, akik négyféle színből választhatják ki a számukra legmegfelelőbb modellt. A legextrémebb fazonok vehetnek piros órát, a kicsit visszafogottabbak pedig fekete házas, fehér szíjas darabot, az igazán konzervatívak a fekete és a szürke darab közt válogathatnak (mondjuk annyi, hogy a szürke óra feliratai pirossal lettek nyomva).


Casio G-Shock GBD-H1000
Méretes darab, nem vékony csuklóra való.

A robosztus ház és a különböző szenzorok miatt 55 miliméteresre hizlalt óratok nem a vékony csuklóval rendelkező emberek barátja. Valójában láttunk már kisebb övcsatot is, de ha valaki igazi brutál órát szeretne, ne menjen tovább.

Működés, szolgáltatások

A Casio G-Shock GBD-H1000 a beépített GPS mellett még 5 szenzorral rendelkezik, ezek pedig:

   • lépésszámláló
   • magasságmérő / barométer
   • iránytű
   • hőmérő
   • pulzusmérő

Mivel pedig ezeket a legolcsóbb okosórák is vagy tartalmazzák, vagy képesek szimulálni a mobiltelefonos kapcsolat segítségével, felmerül a kérdés, hogy miért választaná az ember ezt egy akár jóval olcsóbb okosóra helyett. Nos, ha nem számítjuk a széria óráit kifejezetten a formaviláguk miatt választó felhasználókat, akkor is van itt egy kiváló érv. A GBD-H1000 kértéle módon tölthető. Az okosórához hasonlóan egy USB csatolóval rendelkező bölcsővel és fényenergiával, ami a kijelző mögött található napelemek segítségével gyakorlatilag korlátlan ideig meghosszabbítja a rendelkezésre állását. Nem kell tehát naponta, kétnaponta, de még csak hetente sem töltögetni, csak arra kell figyelnünk, hogy időközönként napos, vagy legalábbis fényes helyen legyen a kezünk, amin az óra van.

Casio G-Shock
A színválaszték.

Ez természetesen ját némi kompromisszummal, ugyanis, ha a szenzorokat folyamatosan használjuk, nincs az a napsütés, ami elegendő energiát adna. Perszefőleg a pulzusmérés itt a szűk keresztmetszet. Ha szeretnénk, hogy ez edzésen kívül is egész nap működjön, akkor sajnos mindenképpen be kell majd segítenünk a töltéssel.

Ha viszont kikapcsoljuk, vagy csak az edzések idótartamára korlátozzuk a pulzusmérést, akkor már reális esélyünk van arra, hogy el tudjuk látni a rendszert elegendő mennyiségű energiával a dokkoló nélkül is.

A kijelző egy nagyon informatív, inverz darab, rendkívül jó olvashatósággal, testre szabható megjelenéssel és teljes háttérvilágítással ami, ha beállítjuk, akkor kapcsol fel, amikor az órára nézünk. Természetesen az óra amellett, hogy fokozottan ütés- és rezgésálló, 200 méterig vízálló is, ami az órák világában azt jelenti, hogy nem csak zuhanyozni, de akár úszni is egészen nyugodtan elmehetünk benne.

Az óra a telefonunkkal a G-Shock Move nevű alkalmazáson keresztül kommunikál. Jól támogatja az órát, a beállítások kényelmesen elérhetőek belőle, a párosítás és a szinkronizáció is egyszerű és gyors és a Google fiókunkkal is összekapcsolható.

Összegzés

A Casio G-Shock GBD-H1000 egy nagyon karakteres külsejű okosóra lett, ami már csak a formavilágát tekintve is megosztó lehet. Aki viszont szereti ezt a kemény irányvonalat és hajlandó kifizetni érte a közel 150 000 forintos árát, az egy nem mindennapi teherbírású, kiváló teljesítményű óra birtokosa lesz valószínűleg jó sokáig.

[sc name=”facebook” ]

 • Külső
  (4.5)
 • Tudásszint
  (4.5)
 • Ár/érték arány
  (4.5)
4.5

Összegzés

A Casio G-Shock GBD-H1000 formavilága nem mindenki kedvence, de ha ezen túl tudunk lépni – vagy persze, ha pont ezt keressük -, akkor egy nagyon jó kis okosóra-alternatívát kaphatunk.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.
További tesztek

Ezeket olvastad már?