A Spotify is letiltotta az antiszemita, rasszista és homofób tartalmait

A Spotify, az Apple Music, a YouTube Music és a Deezer is eltávolította a rasszista, antiszemita és homofób tartalmakat szolgáltatásaikból.

A BBC már korábban is jelezte az említett zenei szolgáltatók felé, hogy kifogásolható tartalmak is helyet kapnak a platformjaikon, többek között például az árja fajt dicsőítő dalok is. Bár nehéz számszerűsíteni, hogy körülbelül mekkora mennyiségű, kifogásolható tartalommal bíró zenéről lehet szó, ám az egészen árulkodó, hogy teljes lejátszási listák voltak National Socialist black metal (nemzetiszocialista black metal) címmel.


A Spotify és az említett zenei szolgáltatók oldalán az antiszemita és egyéb megkérdőjelezhető tartalmak megkeresése nem igényelt speciális ismereteket vagy erőfeszítéseket, ám egyes esetekben az albumok és dalok rasszista címét megváltoztatták, eltávolítva belőlük az olyan szavakat, mint az „árja” és a „fehér”, de a szövegük lényegben változatlan maradt. A BBC nyomozása során úgy döntött, hogy nem nevezi meg a a zenekarokat vagy a dalokat, hogy véletlenül se segítse a gyűlöletes tartalmat kereső egyéneket.

A keresési találatok alapján olyan vállaltan neonáci zenekarok is népszerűek voltak a zenei szolgáltatók oldalán, mint a Skrewdriver, akik ha kezdetben nem is, de később egyre inkább a fehér ember felsőbbrendűségét kezdték el hirdetni.

skrewdriver000-spotify
Skrewdriver Forrás: Nostalgia Central

Jelenleg több mint 65 millió dal és több mint 1,5 millió podcast található a Spotify-on. A vállalat egy nyilatkozatában azt mondta, „letiltja azokat a tartalmakat, amelyek egy csoport vagy egyén ellen gyűlöletre buzdítanak faj, vallás, nemi identitás, nem, etnikai hovatartozás, nemzetiség, szexuális orientáció vagy fogyatékosság alapján.”

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?