Intelligens szövet
Forrás: Upstract

A Microsoft több egyetem kutatóival karöltve kifejlesztette a Capacitivo intelligens szövet-rendszert, amely kizárólag érintés alapján képes felismerni az ételeket, italokat és az egyéb tárgyakat.

A kutatók eredetileg “abroszba szőtték” a technológiát, amely elképzelésük szerint hasznos lehet többek között a főzésben is: az interaktív szövet érintés alapján képes felismerni a rá helyezett tárgyakat, például az élelmiszereket (különböző típusú gyümölcsöket, folyadékokat stb.) és más típusú tárgyakat is, amely megtalálhatóak a ház vagy a munkahely körül.

A csapat létrehozott egy prototípust, amely egy 12 x 12-es elektródarácsból áll, egy textil hordozóhoz rögzítve. Az érzékelési terület és érzékenység maximalizálása érdekében gondosan megmérték az elektródák méretét is. Ezután egy 10 fős vizsgálatban az érzékelési technika teljesítményének kiértékelésére 20 különböző tárgyat használtak fel – a kutatás 94,5% -os pontosságot eredményezett.

intelligens szövet
Forrás: Techeblog

A kutatók nyolc különböző forgatókönyvet is bemutattak, ahol ez a technológia alkalmazható. Többek között egy okos terítő létrehozásában is gondolkodnak, amely felismeri az asztalra tett ételeket, emellett kifejleszttetenének egy olyan rendszert is, amely intelligens hangszóróval emlékeztetné a felhasználót, ha túl sokáig hagyna egy fontos tárgyat az asztalon.

Bár a projekt még folyamatban van, a kutatók jelenleg az intelligens szövet gyártási rendszerének és technológiájának pontosságán dolgoznak, különösen a folyadékok és a fémtárgyak felismerésén szeretnének javítani.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!