Az okos megoldások és az intelligens technológiák már a háztartási gépeket is elérték. A Bosch az elsők között kezdett ilyen eljárásokkal foglalkozni, és már komoly, kiforrott koncepcióval rendelkezik e téren. A közelmúltban ellátogattunk a vállalat hazai központjába, hogy első kézből ismerkedjünk meg az ilyen eszközökkel. Ha már ott voltunk, kifaggattuk Nagy Dánielt, a cég termékmenedzserét és trénerét arról, hogy miért jók az ilyen termékek, miben nyújtanak többet, és hogyan változtathatják meg mindennapjainkat.

Nagy Dániel Bosch
Nagy Dániel, Bosch
A Bosch a közelmúltban rántotta le a leplet intelligens konyha és intelligens fürdőszoba koncepciójának legújabb változatáról. Miért fordult ebbe az irányba a vállalat?

A BSH, azaz a Bosch és a Siemens által közösen alapított, háztartási gépekkel foglalkozó vállalat mintegy öt évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni okos készülékekkel. A konszern az első pillanattól kezdve egy saját platform kifejlesztésében gondolkodott, és ennek eredményeképpen született meg a Home Connect rendszer. Ez egy olyan technológia, amely lehetővé teszi, hogy a kompatibilis háztartási gépek kapcsolatot teremtsenek egy alkalmazás révén mobil eszközökkel, egymással, illetve hogy integrálhatóak legyenek egy nagyobb okos otthon ökoszisztémába is akár. Mindez pedig azt is jelenti, hogy egy nyílt forráskódú rendszerről van szó, amelynek révén az ilyen Bosch és Siemens eszközök más gyártók termékeivel és szolgáltatásaival is képesek együttműködni.


Az ilyen okos eljárások számtalan előnyt kínálnak. Egyszerűbbé, kényelmesebbé, gyorsabbá tehetik a főzést, mosást, a házimunka elvégzését. Azaz növelik a komfortérzetet, és egyértelműen hozzáadott értéket jelentenek. A BSH pedig az alapítása óta eltelt évtizedekben folyamatosan azon dolgozott, hogy ilyen előnyöket kínáló termékkel lépjen a felhasználók elé. Természetes evolúciós folyamat részeként fordult a vállalat ebbe az irányba, amihez elengedhetetlenül szükséges volt, hogy a háztartási gép iparágtól távol álló szektorokban is megtörténjenek bizonyos változások, és megjelenek a szükséges technológiai fejlesztések. Tehát elérhetővé váljanak a megfizethető, megbízható és megfelelő teljesítményű hardverek, és a szükséges mobil eszközök.

Milyen eszközökben érhető el jelenleg a Home Connect technológia?

A BSH által forgalmazott összes nagy háztartási gép termékkategóriában (hűtők és fagyasztók, mosó- és szárítógépek, mosogatógépek, sütők és kompakt készülékek, főzőlapok, illetve páraelszívók) megtalálhatóak már a Home Connect berendezések. Alapvetően a magasabb kategóriás, 6-os és 8-as szériás termékekre jellemző a technológia támogatása, de épp mostanában léptünk színre egy olyan új mosogatógép családdal, amelynek már minden tagja megkapta ezt a funkciót. Tehát világosan látszik, hogy mint minden más új innovatív eljáráshoz hasonlóan ez is leszivárog az olcsóbb kategóriákba.

Egy átlagos, hétköznapi ember számára milyen kézzelfogható előnyöket kínál, ha egy termék Home Connect kompatibilis?

Az egyik legfontosabb dolog a távolról vezérelhetőség. Ennek köszönhetően egy mobil eszközön keresztül el lehet például indítani bárhonnan a mosógépet, be lehet kapcsolni a sütőt. Így mire hazaérünk már ott vár minket a frissen mosott ruha, illetve a kész étel. Valamint az is egyszerűen leellenőrizhető, hogy kikapcsoltuk-e ezeket az elektromos berendezéseket indulás előtt, vagy nyitva hagytuk- a hűtőajtót, ami sokak szorongását szüntetheti meg.

Emellett a Home Connect révén lehetőség nyílik egyszerűen új programok, használati módok feltöltésére a készülékekre. Tehát, ha valaki vesz egy ilyen mosógépet, és egy évvel később a Bosch mérnökei előállnak egy új, fejlesztett pamut- vagy sportprogrammal, akkor azt minden nehézség nélkül eljuttathatja a saját masinájára. Ezáltal az állandóan fejlődik azaz nő a használati értéke. A mosogatógépeknél például az alkalmazás folyamatosan figyeli az elhasznált tablettákat, és figyelmezteti a felhasználót arra, ha ezeket pótolnia kell. Vannak olyan hűtők, amelyekbe kamerát építettek, és a Home Connect applikáció révén ennek képe bármikor megtekinthető. Tehát akár a boltban, vásárlás előtt is ennek alapján dönthetjük el, hogy mit kell megvenni, milyen élelmiszerek, nyersanyagok hiányoznak.

Okos konyhák

A sütők ha lehet még érdekesebbek: Az app tartalmaz kész recepteket, amelyek egyetlen gombnyomással eljuttathatóak a készülékre, amely ezt követően ennek alapján, tökéletesen automatikusan készíti el az ételt. Amennyiben a felhasználó kiválasztja mondjuk a sült csirkét, akkor csak be kell tennie a húst a sütőtérbe. Ezt követően a hőfokszabályozással, illetve az időzítéssel nem is kell foglalkoznia, a berendezés mindent elintéz magától. Már vannak olyan Bosch okos termékek is, amelyek beépített szenzorok révén vizsgálják az étel állapotát, például a páratartalom monitorozása révén, és valós időben állandóan ehhez igazítják a beállításokat. Sőt, Németországban már az is működik, hogy a recept kiválasztását követően a hozzávalókat egy gombnyomással házhoz is szállíttathatja a felhasználó egy kapcsolódó cégen keresztül. De ez tényleg csak néhány példa volt abból a renget új extra funkcióból, amely minden egyes Home Connect Bosch gépben megtalálható.

Hogy látják a piacot, a vetélytársaik is foglalkoznak ilyen smart technológiák fejlesztésével? Tekinthető az Intelligens Konyha koncepció egyfajta trendnek?

Igen, ez egyértelműen megfigyelhető. Nem csak a BSH, hanem más cégek is elkezdtek fejleszteni ilyen jellegű technológiákat. Ebben az is szerepet játszik, hogy ez is formája annak, ahol egy adott piaci szereplő meg tudja mutatni, hogy mennyire innovatív, hogy nem csak követi, hanem diktálja is a trendeket. Ennek egyébként szerves része az is, hogy a BSH maximálisan odafigyel a felhasználó adatainak biztonságára is. A Home Connect rendszer több független szakértő cég, így például a TÜV Rheinland erre vonatkozó minősítését megkapta.

Hogy érzékelik, az emberek nyitottak arra, hogy okos háztartási gépeket használjanak? Értékelik az új lehetőségeket?

E téren fokozatosan javul a helyzet. Nincs mit tagadni, az első időszakban nagyon komoly akadályokat kellett áttörnünk, hiszen sokan nem értették vagy nem tartották fontosnak az okos megoldásokkal együtt járó plusz funkciókat. De az idő múlásával egyre többen értékelik az ilyen szolgáltatásokat, a fiatalabb generáció tagjai pedig ma már talán el is várják ezeket.

Ön hogy látja, az okos készülékek intelligens funkcióinak hatására többen fordulnak majd a sütés-főzés irányába otthonukban?

Ezt teljes mértékig így gondolom. Mivel ezek a termékek gyorsabbá és egyszerűbbé teszik az ételek elkészítését, ezért olyanok is belevághatnak az otthoni főzőcskézésbe, akik ettől korábban ódzkodtak.

okos konyhák

Mennyire létezik két külön cégként a Bosch és a Siemens? Milyen területeken van összefonódás, és melyeken teljes a függetlenség?

A BSH, azaz a Bosch-Siemens Hausgeräte GmbH-t 1967-ben alapította a Bosch és a Siemens, és sokáig a két anyacég egyenlő arányban volt tulajdonos a vállalatban. A fejlesztések ekkor is központilag történtek, és a két márka képes volt erősíteni egymást. 2015-ben a Bosch felvásárolta a Siemens részét. Azaz mintegy kivásárolta a Siemens-et a közös vállalatból, és 100 százalékos tulajdonosává vált a BSH-nak. Magyarországról ez utóbbi márkát el is kezdte kivezetni a konszern az elmúlt néhány évben.

A koronavírus járvány volt bármilyen hatással a nagy háztartási gépek piacára?

Az első, márciustól május végéig terjedő időszakban ebben a szektorban is megtorpanást tapasztalhattunk. Mindenki megijedt, sokan elhalasztották a vásárlásokat, de aztán szép lassan visszatért minden a rendes kerékvágásba. Ezután, az első sokk elmúltával rengetegen pótolták az elmaradt vásárlásokat, így mostanra megszokott módon működik a piac.

Ha a hatásokról beszélünk, akkor muszáj megemlíteni azt is, hogy a járvány kitörése óta az ilyen jellegű termékek értékesítése során a korábbinál nagyobb szerepet játszanak a különféle online értékesítési csatornák. Jelenleg minden jel arra utal, hogy e téren visszarendeződésre már nem is számíthatunk. Szóval ha úgy nézzük, akkor a koronavírus-járvány kitörölhetetlen nyomott hagyott a magyarországi háztartási gép szegmensben.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!