A vasalás új dimenziója – SteamOne kézi gőzölő a kényelmeseknek  

Vasalás… Rengeteg felmérés szerint a legutáltabb házimunka a vasalás, de szinte minden közvéleménykutatás – és a saját véleményünk szerint is mindenképpen dobogós helyet érdemel egy ilyen felmérésen. Sajnos sokunk életében nem opció a vasalás elhagyása, így nagy örömmel fogadtuk, hogy tesztelhettünk egy kézi ruhagőzölőt, a SteamOne S-Nomadot.

Egy kis történelem

A kézi ruhagőzölők először csak a divat világában terjedtek el, kb. 20 évvel ezelőtt. Csak pár éve, a 2010-es évek elején kezdtek beszivárogni a szélesebb körű felhasználás felé, a cégek ekkor kezdtek el otthoni használatra is gyártani gőzölőket. Az általunk most kipróbált készülék gyártója a 2010-ben alapított francia SteamOne, ami csak és kizárólag gőzkészülékek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik.


Miért inkább a gőzölés?

A ruhagőzölők és a vasalók alapvetően ugyanazt a célt szolgálják: eltávolítják a gyűrődéseket a ruhákból és szövetekből. Noha mindkettő képes gőz kibocsátására, a két eszköz működése között mégis óriási különbség van. A gőzölő ugyanis anélkül bocsátja ki a gőzsugarat, hogy nagy nyomással hozzá kellene préselni a készüléket a szövethez, míg a vasaló esetében ez elvárás, hiszen ott a simítást alapvetően a forró talp végzi, még akkor is, ha erre rásegít némi gőzzel.

vasalás, steamone
A kaspó nem része a készletnek 🙂

De hogy miért is váltsunk vagy legalábbis szerezzünk be egy újabb eszközt? Talán sokan hallottak már arról a trükkről, hogy ha a ruha utazás közben összegyűrődik, akkor kisimítható azzal, hogy a fürdőszobába akasztja az ember, miközben vesz egy forró zuhanyt. Nos, a gőzölő használata olyan, mintha ennek a trükknek egy nagy teljesítményű, sokkal hatékonyabb változata lenne.

Mindemellett a kézi gőzölő tökéletes választás azokhoz a tárgyakhoz is, amelyeket nem lehet gyakran mosni, vagy csak szárazon tisztíthatóak. Így használhatjuk a függönyökön, kárpitokon, matracokon, párnákon, szőnyegpadlókon is. A gőzölők ilyen irányú felhasználása máris többet ad, mint amit egy vasaló tud.

A 5 (szerintünk) legfontosabb előnye a ruhák gőzölésének

Sokkal gyorsabb és könnyebb, mint a vasalás.

Ez elsősorban azért van, mert nem igényel semmilyen előkészítést. Nem szükséges hozzá vasalódeszka vagy más extra eszköz, nem kell hozzá semmi, csak víz és egy konnektor. Emellett nincs szükség sok gyakorlásra sem. Nem beszélve arról az extra helyigényről, amit egy vasalódeszka jelent, főleg egy garzon, vagy panellakás esetében.

Elpusztítja a baktériumokat és eltávolítja a szagokat

A gőz elpusztítja a ruhákban lévő baktériumok nagy részét, és ezzel eltávolítja azokat a kellemetlen szagokat is, amelyeket a verejtékezés okoz, illetve a használatával elkerülhető a tisztítás során az erős vegyszerek túlzott használatából származó „utószagok” is.

Bárhova magunkkal vihetjük

A kézi gőzölő nem foglal sok helyet, könnyen elfér a bőröndünkben. Így az utazások során sem kell lemondani a vasalt ruha élményéről.

Kevesebb mosás – tartósabb ruhák

A gőzölés nem csak a ráncokat távolítja el ruhadarabokból, hanem a baktériumok elpusztításával fel is frissíti azokat. Ez bizonyos ruhadaraboknál azt jelenti, hogy a gyakori mosás helyett bizonyos időközönként elég lehet csak átgőzölni azokat. Ez egyben környezetkímélőbb is, mint a gyakori mosás, és a ruhadarabok is tovább fognak tartani.

Enyhítheti az allergiát

A gőzölés nem csak a baktériumokat pusztítja el, de eltávolítja a poratkákat vonzó allergéneket is.

Használat

No, de térjünk rá a gyakorlatra!

A termék hivatalos oldala nagyon sokat ígér:

 • az alumínium termoblokk a vizet 30 másodperc alatt melegíti fel 150 °C-ra a 98 °C-os gőz eléréséhez,
 • szivattyúmentes a rendszer,
 • a folyamatos gőzteljesítmény 25g/perc,
 • a rozsdamentes acél talp állandó hőmérsékletet tart fenn,
 • a nagy pontosságú termosztát korlátozza a hőmérséklet ingadozását.

Az általunk használt SteamOne S-Nomad készülék kb. 1 kg-os, míg az itthoni, teljesen hétköznapi vasaló kb. 1,3 kg-os, így ebben nagy különbséget nem láttunk. Nyilván egy vasaló esetében nem kell folyamatosan tartani ezt a súlyt, de azért nem volt nehéz dolgozni a kézi gőzölővel sem. A 140 ml-es víztartállyal rendelkező gép a gyártó ígéretének megfelelően hamar használatra kész. A doboz tartalmaz egy öntapadó akasztót a vállfákhoz, megkönnyítve ezzel annak a kérdését, hogy hogyan is fogjunk neki a gőzölésnek (mi egy ajtót vettünk igénybe).

Steamone akasztó
A tapadókorongos akasztó rendesen odarögzül bármilyen sima felülethez.

Kicsit furcsa volt először a fentről-lefelé történő „simítgatás” a ellenben megszokott jobbról-balra és fektetve történő mozgástól, amit a vasalás során megszoktunk. A kézi gőzvasalók esetében mindemellett nagyon kell figyelni arra is, hogy minden esetben feszítsük ki az anyagot, és a gőzölő fejet illesszük közvetlenül a felületre, mert ezek nélkül nem lehet értelmesen használni a készüléket, a gőz nem tud az anyag szálai közé jutni.

A gőz egy „ravasz” megnyomásával indul, illetve a gomb fixálásával azt folyamatosan is tudjuk áramoltatni. Mivel a gőz forró, használat közben igyekezzünk elkerülni, hogy akár csak a gőz közelébe is tegyük a kezünket, mert a gőz – ezt egy óvatlan pillanatban újra megtapasztaltuk – tényleg nagyon forró.

A készülék plusz tartozéka a palack adapter, amely lehetővé teszi, hogy ne csak a gyári víztartállyal használjuk a gőzölőt. Ez külön jól jöhet egy utazás során például, vagy ha egy nagyobb, 140 ml víznél többet igénylő munkafolyamatba fogunk.

A tesztünk során egy vékony, selyemszerű anyagból készült blúzt, egy vékony, finom anyagú kardigánt, egy blézert és függönyt gőzöltünk.

Először kezdjük a negatívummal:

Véleményünk szerint egy függönynek nem éri meg ezzel a géppel nekimenni, mert ahogyan az előtte-utána képeken is látszik (illetve ahogyan nem látszik), nem tudtunk lényegi változást elérni a gőzöléssel.

Mivel nálunk mindenhol ugyanolyan anyagú függöny van, így azt nem tudjuk kijelenteni, hogy egy más anyagból készült drapérián nem lehetett volna jobb eredményt elérni. Viszont az minden körülmények között igaz, hogy egy függönyt a mérete miatt sokáig tart átgőzölni, és egy idő után nagyon fárasztó tartani a gőzölőt, főleg úgy, hogy az erőfeszítésnek mi az eredményét sem nagyon láttuk. Plusz a további eszközök nem szükségesek kritérium itt nem érvényesül, mert egy függönyvasalást nem lehet megúszni létra nélkül.

És akkor a pozitívumok:

Azt egyértelműen ki tudjuk jelenteni, hogy a ruháknál nagyon jól működött. A legkönnyebben a kardigánt sikerült kisimítani, a „vasalás” nem tartott tovább 2-3 percnél. Aki zakót vagy blézert hord, pontosan tudja, hogy akár 1 nap használat után is nagyon csúnyán meg tudnak gyűrődni az ujjrészek, ami eléggé viseltes hatást tud kelteni. De csak ezért, egy alkalom után az ember még nem rohan el a tisztítóba. 2-3 perc alatt viszont tökéletesen ki tudtuk simítani a ráncokat-gyűrődéseket, illetve ezt követően az egészet felfrissítettük. Ehhez használtuk a kefe-tartozékot is. A kefe alkalmazása vastagabb anyagokon azért is ajánlott, mert a sörték fellazítják a szálakat, a gőz pedig így jobban be tud közéjük hatolni, de akár a por is könnyen eltávolítható így pl. egy szövetkabátról.

A legkényesebb darab, a blúz esetében volt a legnehezebb a simaságot elérni, legnehezebben az alját, illetve az ujjrészt tudtuk átgőzölni, de ennek ellenére is – szerintünk – az eredmény magáért beszél.

Az is teljesen beigazolódott, hogy eltünteti a kellemetlen szagokat okozó baktériumokat, mert egy tisztításra váró zakó „viseltes illatait” is sikerült teljesen megszüntetni. Mindezek után még nekimentünk egy fotelnek is, hogy egy kicsit átfertőtlenítsük, meg csak úgy, a móka kedvéért. Mert mi sokkal de sokkal jobban élveztük a kézi gőzölővel történő „vasalást”, mint a hagyományost. Tényleg nagyon kényelmes volt, hogy nem kellett előkészülni, vasalódeszkát pakolgatni. Összességében sokkal egyszerűbb volt az egész procedúra. A gőzölő-pártiak pedig rengeteg videót töltöttek már fel a használatot tökéletesítő trükkökről, érdemes egyet-kettőt megnézni az első használat előtt.

A készülék ajánlott fogyasztói ára 32990 Ft.

Megvásárolható például itt, itt, itt, itt, és itt.

[sc name=”facebook” ]

 • Használhatóság
  (4.5)
 • Tudásszint
  (5)
 • Ár/érték arány
  (4.5)
4.7

Összegzés

Összességében a SteamOne minket meggyőzött, biztos, hogy rendszeresen fogjuk használni, és tényleg jó szívvel tudjuk ajánlani mindenkinek, aki szeretné a vasalás műveletét kissé leegyszerűsíteni.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Nora

Nora

A szépségápolás és a konyhai elektronika a szakterülete. Nagyon jól ért a főzéshez és ahhoz is, hogy mivel érdemes főzni.
További tesztek

Ezeket olvastad már?