Kína fellőtte a világ első 6G-s műholdját

Kína útnak indította a világ első 6G-s műholdját, hogy tesztelje az újgenerációs technológiát.

A legtöbb ország egyelőre az 5G-vel is hadilábon áll, nem is beszélve arról, hogy napi rendszerességgel jelennek meg riogató hírek arra vonatkozóan, hogy miért nem lenne jó széleskörben bevezetni az újgerenációs mobilhálózatot, Kína azonban már egy ennél is újabb hálózaton töri a fejét: a napokban pályára állított 13 műholdja közül, az egyikkel már a 6G-s technológiát tesztelnék, amelynek keretén belül az országban hamarosan megkezdhetik az új hálózattal történő kísérletezést is – írja a BBC.


Az új technológiával az lenne a cél, hogy egyelőre elképzelhetetlennek tartott adatátviteli sebességet érjenek el, többszörösét a ma ismert hálózatokénak. A 6G bevezetésére azért nem maholnap kerülne sor, de elképzelhető, hogy a hihetetlen mértékű fejlődésnek köszönhetően még hamarabb is szükség lehet rá, mint azt elsőre gondolnánk.

kína-6g
Forrás: BBC

A 6G technológia tesztelésére szánt eszközt 12 másik műholddal együtt lőtték fel a Sanhszi tartománybeli Tajjüanból, a Hosszú Menetelés-6 nevű hordozórakétával együtt. A műholdak közül 10 kereskedelmi műhold volt, amelyeket a Satellogic nevű argentin cég fejlesztett.

A kínai pártsajtó nyilatkozata szerint az új műhold a terahertzes kommunikációt teszteli a világűrben, amely szerintük áttörést hozhatna az űrbeli kommunikációban is.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?