Januártól csak a HungaroControl applikációjával reptethetünk drónt

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) törvényjavaslata szerint januártól már csak a HungaroControl nevű applikáció letöltésével használhatunk vezető nélküli légijárművet, azaz drónt. 

A mobilalkalmazás célja, hogy a drónok kezelői mielőtt használatba vennék a készüléket, tájékozódni tudjanak a a légtérhasználati lehetőségekről és a korlátozott vagy tiltott területekről. A Google Play áruházban megtalálható a My Drone Space néven elérhető applikáció célja a vállalat szerint az, hogy támogassa a drónos közösséget és ösztönözze a szabályos drónhasználatot, ezáltal elősegítve a magasfokú repülésbiztonságot.


Az alkalmazás többek között szól a felhasználónak, ha az általa bejelölt terület korlátozott vagy tiltott légteret érint, emellett lehetőséget biztosít arra, hogy a használók lássák a mások által bejelölt repülési területeket, és átfedés esetén arról figyelmeztetést is kapjanak.

hungarocontrol-drónt
Forrás: UL

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) törvényjavaslata szerint januártól tehát csak a HungaroControl applikációjának használatával reptethetünk pilóta nélküli légijármű, ám ezen túl is akadnak korlátozások: a jövőben a légiközlekedési hatóság nyilvántartást vezet a drónokról és használóikról, és a magyar légteret kizárólag a nyilvántartásba vett járművek használhatják. Az új előírások szerint a 120 grammnál könnyebb, a kezelőtől 100 méternél messzebbre eltávolodni nem képes drónokat azonban nem kötelező nyilvántartásba vetetni.

A közlemény szerint az, aki engedély nélkül használ drónt, akár magánlaksértés vádjával is felelősségre vonható.

[sc name=”facebook” ] 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?