filmio
Forrás: Origo

A Nemzeti Filmintézet online streamingszolgáltatást indít Filmio névvel. ahol kifejezetten a magyar alkotások kapják a főszerepet. 

A streamingszolgáltatók elképesztő térnyerésével a tartalomgyártás területén olyan médiaszolgáltatók kerültek középpontba, mint a Netflix, az Amazon vagy a Hulu. A Filmio névre keresztelt szolgáltató a hazai nézőknek kíván kedvezni, itt ugyanis a legnépszerűbb magyar alkotások körül válogathatnak a felhasználók.

A hazai filmtár megalkotásának ötletét az inspirálta, hogy a a legnépszerűbb, itthon is elérhető felületeken – mint a Netlfix és a HBO GO – elképesztő sikernek örvendtek a hazai alkotások. Az említett platformokon 50-50 magyar film kapott helyet, míg a művészfilmekre szakosodott Cinego-nál 28 magyar alkotást nézhetnek meg az előfizetők. A Filmio magyar filmtárában a nagy klasszikusok, illetve a közelmúlt legnépszerűbb alkotásai is elérhetők lesznek.

filmio
Forrás: Budaörsi Info

A filmintézet által készített elemzés szerint bár még mindig a lineáris tévézés a legnépszerűbb tartalomfogyasztási módszer Magyarországon, a lakosság 47 százaléka már használ, vagy használt előfizetéses videostreaming-szolgáltatást.

A járványhelyzet alatt mérhető mértékben nőtt a streaming-előfizetők száma, amelyet a nemzetközi statisztikák is egyértelműen mutatnak. Az Ispos által, még idén áprilisban publikált felmérésből az derült ki, hogy ez a tendencia Magyarországon is érezhető:  a válaszadók 47 százaléka mondta azt, hogy a járványhelyzet előtti időszakhoz képest gyakrabban néz streamingcsatornán keresztül elérhető tartalmat.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!