Ezekkel a kütyükkel lesz király a mobilos játék – Komplett Samsung gamer szett a profiknak!

Egy jó telefonnal és néhány kiegészítővel mobilon játszani lehet akkora élmény, mint PC-n vagy konzolgépen. Ehhez összeszedtük a legfontosabb kütyüket, íme egy általunk javasolt gamer szett!

Egykor a mobiltelefonos játék egyet jelentett a Snake-kel, de mostanra már elég messze jutottunk a pontokat felzabáló pixelkígyótól. Az okostelefonok tulajdonképpen hordozható számítógépek, amelyek közül jó néhány igen komoly teljesítménnyel és remek képminőséggel büszkélkedhet. Azaz van mód akár komplex és gyönyörű játékok elkészítésére is az azon való játékhoz, az emberek pedig igénylik is ezeket. A piackutatók előrejelzései szerint az idei évben a mobil játékos piac nagysága elérheti a 64 milliárd dollárt, azaz a 19 325 milliárd forintot, azaz ennyi pénzt költenek idén a népek játékokra, játékokkal kapcsolatos szolgáltatásokra vagy eszközökre. Ez azért már távolról is jól látható összeg, aminek nagyságát jól jelzi, hogy a hagyományos számítógépes piac ennek csak a felét fogja összehozni.


Nem túlzás azt állítani, hogy naponta jelennek meg újabb és újabb játékok, amelyek minőségükben, kidolgozottságukban, stílusukban is gyökeresen eltérhetnek egymástól. Gyakorlatilag minden stílus képviselteti magát a lövöldözősöktől kezdve, a versenyzős, szimulátor, verekedős, stratégiai, menedzser és sportjátékokon át egészen a szimulátorokig. Ha valaki tényleg ki szeretné használni a mobiljátékokban rejlő lehetőségeket, vagy csak imád a telefonján játszani, akkor bizony nem mindegy, hogy min és mivel teszi azt!

Van néhány cég, amely kifejezetten odafigyel azoknak az elvárásaira is, akik a telefonjukon szeretnének játszani, és kínálatukba beemelt direkt nekik szánt megoldásokat is. Közéjük tartozik a mobilos iparág (egyik) legerősebb szereplője, a Samsung is, amelynek eszközeiből komplett gamer szettet lehet összeállítani. Mutatjuk, hogy mi mit raktunk össze ezekből, és milyen szempontok alapján válogattunk. Azt fontos megjegyezni, hogy nem kell feltétlenül mindennek ugyanolyan márkájúnak lennie, de mindenképpen kényelmesebb megoldás. Ha ugyanis egy ökoszisztémát használunk, akkor jó eséllyel nem kell vacakolni az appok telepítgetésével, elég egyetlen márkafiókba regisztrálni, és biztos, hogy megtalálják és felismerik egymást a termékek.

A gamer szett alapja, a jó telefon

Nyilván a telefon kulcsszerepet játszik abban, hogy mennyire jó a játékélmény. Ezek a legfontosabb szempontok, amikre figyelni kell, ha valaki erre is szeretné használni a készülékét.

Teljesítmény: Muszáj, hogy nagy teljesítményű legyen a mobil, hogy még a legjobb játékok is fussanak rajta jó grafika mellett megfelelő sebességben. Egy modell erejéről elég jó támpontul szolgálnak a tesztprogramok, például az AnTuTu, amelyek pontszám alapján rangsorolják a készülékeket.

Kijelző: A képminőség legalább ugyanilyen fontos, hiszen nem mindegy, hogy mit és hogyan látunk. Azaz, hogy milyen a felbontás, mekkora a kijelző, mennyire különülnek el egymástól az egyes képrészletek, valamint, hogy milyen a képi világ. Emiatt játékra szerintünk a legjobbak az OLED technológiát használó telefonok. Nagy fontossággal bír a mozgások hibátlan visszaadása miatt a maximális képfrissítési ráta, azaz, hogy a képernyő másodpercenként hány képkoca megjelenítését teszi lehetővé. A hagyományos telefonok 60 Hz-et tudnak, de a jobbak már akár ennek dupláját is. Ennek következtében pedig a képi információk hamarabb jutnak el a felhasználóhoz, és a mozgás is folyamatosabbnak tűnik, ami döntő fontosságú lehet a játék során.

Samsung Glap gamer szett

Akkumulátor: Az üzemidő is meglehetősen fontos, hiszen, ha hamar lemerül a mobil játék közben, akkor az bizony már nem egy mobil telefon, hanem csak egy mobil „tégla”.

Dizájn: Totálisan lényegtelen a kialakítás játék terén. Személy szerint jobban favorizálom a hagyományos sík képernyős mobilokat, mert azokra stabilabban fel lehet csatlakoztatni a ravaszként funkcionáló klipszeket, amelyek pár ezer forintért beszerezhetőek, és nagyon hasznosak lehetnek.

Kamera: Értelemszerűen a fotós/videós képességek is lényegtelenek a játék során.

Ár: Minél olcsóbb, annál jobb. De mindent nem szabad az árnak alárendelni. Egy belépő szintű, alacsony teljesítményű, rossz kijelzős mobillal nem lesz öröm a játék, inkább csak bosszankodás.

A mi választásunk: Az általunk összeállított szettbe a fenti szempontok alapján a Samsung Galaxy S20 Fan Edition, azaz az S20 FE került. Jelenleg ez az egyik legolcsóbb nagy teljesítményű, szuper OLED kijelzővel megtámogatott, 120 Hz-es képfrissítési rátát produkáló termék a piacon.

Kiegészítők

Bluetooth fülhallgató

A legkényelmesebb megoldás valamilyen Bluetooth támogatású valódi vezeték nélküli fülhallgatót használni. A zavaró kábeleket ezeknél tehát el lehet felejteni, és ezek kis méretüknél fogva diszkrétek és könnyen hordozhatóak. A következő szempontokat érdemes figyelembe venni a választás során:

Hangminőség: Ha egy masina torzít, zajos, akkor az egy idő után borzasztóan zavaróvá válik, és nem hogy zenehallgatásra, hanem játékra és videózásra is alkalmatlan. Emiatt mi semmiképp nem javasolnánk az olcsó, noname gyártók termékeit, azoknál ez a probléma sokszor jelentkezik.

Zajszűrés: Mindenképpen olyan termék ajánlott, amely rendelkezik aktív zajszűrés funkcióval. A játék során a külvilág beszűrődő hangjai iszonyúan zavaróak lehetnek, tönkretehetik az egész szórakozást.

Mikrofon: Lényeges a jó minőségű kétoldali kommunikációt biztosító integrált mikrofon. Ha játék közben beszélnünk kell a csapattársainkkal, akkor ez létfontosságú lehet.

Kényelem: Ez az egyik leglényegesebb szempont! A súly és a kialakítás jó támpont lehet azzal kapcsolatban, hogy mi lehet jó. De igazán jó döntést hozni csak akkor lehet, ha már kipróbálta valaki „élesben” is az adott készüléket, vagy legalább hallott/olvasott róla valamilyen véleményt.

samsung galaxy buds gamer szett
Kicsi, kényelmes, de jó minőségű darab.

Akkumulátor: A BT fülhallgatóknak is szükségük van energiára, amit az akkumulátor biztosít számukra. Ezek töltéséről pedig jó esetben a modell mellé járó tok gondoskodik. Nos, az üzemidő tehát nagyon fontos, és e termékcsoportban 4 óra a minimum, ami alá nem szabad menni.

Ár: Ez is tipikusan olyan termékcsalád, aminél nem szabad mindent alárendelni az olcsóságnak, mert az nagyon megbosszulhatja magát.

A mi választásunk: Az általunk összeállított szettbe a fenti szempontok alapján a Samsung Galaxy Buds Live került be. A gyakorlati próba során azt tapasztaltuk, hogy nagyon kényelmes, nem esik ki a fülből, a súlyát alig érezni. A hang minősége remek, a zajszűrés sem hiányzik, 3 (!) mikrofonja pedig nagyon jó minőséget szavatol. Az üzemidő pedig átlagosan 6 óra, ha játékra használják.

Kontroller

Alaphelyzetben a játékok irányítására a telefonok érintőképernyőjét kellene használni. Ez viszont azt jelenti, hogy kényelmesen tartva a készüléket csak két ujj áll rendelkezésünkre, ami egyszerűen kevés. Ráadásul az irányítással kapcsolatos parancsok sok esetben a kijelző tetemes részét is elfoglalják. De, mint sok mindenre, erre is van megoldás! Ez pedig a direkt a telefonokhoz tervezett külön kontroller, amely jó esetben vezeték nélküli úton csatlakozik az eszközhöz.

Samsung Glap gamer szett

Mi a Samsung Glap nevű terméket használjuk, de mivel ezt már nem mindenhol lehet kapni, a MOGA kontrollerét is szívesen ajánljuk. Ezek kialakítása olyan, mint egy hagyományos PlayStation vagy Xbox kontrolleré: van rajtuk joystick, és rengeteg funkciógomb, amelyekből a hátsó részre is jutott, így a mutatóujjunkat is tudjuk használni. A tapasztalataink szerint ergonomikuak, kényelmes a fogásuk, és úgy tervezték meg őket, hogy a telefont beléjük lehessen tenni. Több telefonnal is használtuk ezeket, és arra jutottunk, hogy Bluetooth csatlakoztatás egyszerű és stabil, az akkumulátorok meglehetősen hosszú, 8-10 órás üzemidőt szavatolnak, ami remek érték. Az elmúlt időszakban több, mobilok mellé szánt kontrollert is kipróbáltunk, olcsókat és drágákat egyaránt, és egyértelműen a Samsung Glap és a MOGA volt a listavezető. Szimulátoroknál, vezetős appoknál és sportprogramoknál szerintünk különösen jól teljesítenek, de a többi stílusnál is jó szolgálatot tettek.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?