BearID: már a macik arcfelismerése sem okozhat gondot!

Az arcfelismerő technológia már nem újdonság, ám a BearID megalkotói nem az emberek, hanem a medvék felismerését tűzték ki célul. 

Az átlagemberek számára a medvék ugyanúgy néznek ki, és ugyanúgy viselkednek: mindannyian divatos barna „kabátot” viselnek, szeretnek halászni és pancsikolni a kellemesen jéghideg vízben.


Melanie Clapham azonban nem átlagember. Medvebiológusként több mint egy évtizedet töltött a kanadai Knight Inlet-ben élő grizzly medvék tanulmányozásával, ahol egyéni jellemzőket keresve megtanulta megkülönböztetni őket egymástól. Az emberek többségének azonban nincs szeme a részletekre, de nincs is könnyű dolguk, ugyanis a mackók megjelenése egy év leforgása alatt drámai módon képes megváltozni, például a téli álomra való felkészülés idején.

Néhány évvel ezelőtt Clapham azon kezdett tanakodni, vajon képes-e segíteni az emberek azonosítására használt arcfelismerő technológia abban, hogy a medvéket is nyomon tudják követni. És a válasz az, hogy igen!

A medvebiológus összefogott két Szilícium-völgyi technológiai vállalattal, és közösen létrehozták a BearID-t, amely egy arcfelismerő szoftver segítségével képes megkülönböztetni és figyelemmel kísérni a grizzly medvéket. A projekt során a mesterséges intelligencia eddig 132 állat egyedileg történő felismerésére lett képes.

bearid
Forrás: CNN

Míg a gyorsan fejlődő technológiák közül, különösen az emberi arcfelismerés körül van rengeteg etikai aggodalom, addig a BearID olcsóbb, tartósabb és humánusabb módszer az állatok nyomon követésére, mint sok eddig használt eszköz – például a fülbe lőtt vagy szerelt nyomkövető.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?