Kína fellőtte a Holdra a Chang’e-5 nevű űrszondáját

Kína sikeresen útnak indította Chang’e-5 nevű szondáját, amelynek 14 földi napja lesz arra, hogy kő-és talajmintákat gyűjtsön a Holdról. 

A szonda a tervek szerint 2 kilogrammnyi mintát fog összegyűjteni, amelynek segítségével az égitest eredetét és kialakulását szeretnék vizsgálni. A Chang’e–5 körülbelül két hetet tölt majd a Holdon, méghozzá azért ilyen keveset, mert a holdszondát nem arra tervezték, hogy a hosszú és szélsőségesem hideg holdi éjszakákkal is megbirkózzék.


A kínai szonda a Hold Mons Rümker nevezetű vulkanikus síkságon száll majd le, amely jóval fiatalabb része az égitestnek, mint ahova az Apollo űrhajósai leszálltak az 1960-as és 70-es években. A felszállástól a Földre való visszatérésig a teljes küldetés a tervek szerint kevesebb mint egy hónapot vesz igénybe. Utoljára 1976 augusztusában a szovjet pilóta nélküli Luna-24 tért vissza a Földre 170,1 gramm holdmintával.

Chang’e-5
Forrás: Space News

A Chang’e-5 egy fúróval a felszín alatti mintákat, egy mechanikus karral pedig a felszíni talajmintákat fogja begyűjteni. A tervek szerint két kilogrammnyi mintát hoznának vissza a Földre, amely azért lenne bravúros teljesítmény, mert eddig csak az Egyesült Államoknak és a Szovjetuniónak sikerült sikeresen visszaszállítatni mintákat a Holdról.

Kína egyébként igen bizakodó a holdi mintavétel kapcsán, a kilövést a tévében és a Youtube-on is közvetítette. Az ország reméli, hogy a 2030-as évek végére kutatóintézetet és emberi kolóniát hozhat létre a Hold felszínén, valami olyasmit, mint amilyet a NASA szeretne az Artemis program keretein belül.

https://www.youtube.com/watch?v=hpAkxslL0pc&ab_channel=SpaceVideos

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?