Menő talk show lesz a mesterséges intelligenciáról, Neil deGrasse Tyson is üzent hozzá

November 30-án a Future Talks élő eseményén sztártudósok – köztük Neil deGrasse Tyson és Stuart J. Russell –  beszélnek a mesterséges intelligenciáról, és arról, hogy fogja átalakítani az emberiég életét. 

Óriási fejlődésen ment keresztül a mesterséges intelligencia (MI), mely már nem csak a tudományos fantasztikum rejtélye, hanem egyike, a mindennapjaink részét képező technológiáknak. Bár az MI-re többnyire új vagy leginkább jövőbeli technikaként gondolunk, valójában már a nagyszüleink is találkozhattak a korai csetbotokkal.


A gépi tanulás, a genetikus algoritmusok és a megerősítéses tanulás fogalmait az ötvenes években hozta be a köztudatba a kódfejtés úttörője, Alan Turing, akinek életéről film is készült Kódjátszma címmel. Turing neve elsősorban a második világháborúban használt német titkosító berendezés, az Enigma kapcsán maradt fent, melynek az volt a lényege, hogy megmérje, egy adott gép képes-e gondolkozni, azaz olyan válaszokat adni, mint egy ember.

A mesterséges intelligencia-kutatások egyik oszlopos tagja John McCarthy volt, aki az ötvenes években megalkotta a ma is használatos programozási nyelvet, de magát az MI kifejezést is ő találta ki 1955-ben. McCarthy játszotta emellett az első számítógépes sakkmérkőzést is a szovjet tudósok ellen, az általa megalkotott Lisp pedig a korszak mesterséges intelligencia-kutatásainak alapja lett.

Miután a hatvanas években megszületett ELIZA – a Joseph Weizenbaum által létrehozott program, mely az akkori technikai színvonalhoz mérten meglehetősen valósnak tűnő emberi reakciókra volt képes -, valamint megjelentek a Hans Moravec által megálmodott első, számítógép által vezérelt járművek, a ’90-es években abszolút áttörés következett be az MI technológiájában. A Deep Blue nevű, 20 millió dollárból kifejlesztett sakkszámítógép például képes volt legyőzni minden idők legnagyobb sakknagymesterét, a világklasszis orosz Garri Kaszparovot, aki mellesleg nem viselte túl jól a vereséget.

Future-Talks
Forrás: MVM Future Talks

A mesterséges intelligencia fejlődése odáig fajult, hogy napjainkban szinte se szeri, se száma azoknak az MI technológiával működő eszközöknek, amelyek a mindennapjaink részét képezik. Ilyen például Siri vagy Alexa – előbbi az Apple, utóbbi az Amazon találmánya – , de Sophia, a robot már állampolgársággal is rendelkezik.

Ehhez hasonló, elképesztően izgalmas témákkal készül a Future Talks powered by MVM online interaktív talk show, melynek keretein belül a szakma nagyágyúi mondják el, hol tart most a mesterséges intelligencia. Élőben jelentkezik Amerikából a tudománykommunikációs világsztár Neil deGrasse Tyson és Stuart J. Russell, a Berkeley Egyetem professzora. Részt vesz a beszélgetésben Tilesch György, az egyik legkeresettebb MI-szakértő, a Mesterség és Intelligencia: BetweenBrains társszerzője, Buzsáki György, világhírű agykutató, illetve Kishonti László az önvezető autók technológiáját fejlesztő AImotive alapító-vezérigazgatója is.

A november utolsó napján megrendezésre kerülő talk show-n senki ne tartsa magában a kérdéseit, ugyanis a sztártudósokat is faggathatjuk majd a témával kapcsolatban. További információkat ide kattintva találtok az eseményről, a Facebook eseményt pedig itt érhetitek el.

A szuperérdekesnek tűnő talk show teljesen ingyenesen és regisztráció nélkül tekinthető meg az MVM Facebook- és Youtube-csatornáján, illetve a Future Talks – powered by MVM honlapján november 30-án 18 órától.

Az esemény nyelve angol, de magyar nyelvű szinkrontolmácsolást biztosítanak hozzá.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?