Hála az Art Store-nak, bárki kiakaszthatja a nappalijában a világ leghíresebb elveszett festményeit

Samsung tévéken bukkantak fel a világ leghíresebb eltűnt képzőművészeti alkotásai, a vállalat egyedi galériájába, az Art Store-ba olyan művek kerültek be, amelyeket élőben már nem lehet megnézni!

Közhely, de attól még igaz, hogy az okostévé-rendszerek az elmúlt egy évtizedben minden korábbinál jobban kitágították az otthoni szórakozás korlátait. Ezek a smart platformok és a rajtuk keresztül elérhető online alkalmazások ugyanis évről-évre új területekre kalauzolják el a felhasználókat. A Samsung az elsők között ismerte fel e rendszerek fontosságát, és a vállalat igyekszik folyamatosan valamilyen trükkös újdonsággal bővíteni a televíziós univerzum lehetőségeit.


Ilyen például a vállalat The Frame névre hallgató különleges televízióin néhány éve már elérhető az Art Store, amelynek részeként különféle világhírű képzőművészeti alkotások varázsolhatóak a képernyőre. Ennek köszönhetően pedig a tv olyan hatást kelt, mintha egy hagyományos rajz, festmény, plakát, fotó vagy rézkarc lenne.

Ráadásul e galériában a felhasználók még magukról az alkotásokról, illetve a keletkezésük körülményeiről, valamint készítőikről is olvashatnak érdekességeket.

2020 őszén pedig ezt a galériát egészítették ki egy teljesen új, virtuális gyűjteménnyel, amely számos igen-igen érdekes darabot tartalmaz. Ez az Eltűnt Remekművek (#MissingMasterpieces) névre hallgató kollekció, amely elviszi az otthonokba a világ talán legjelentősebb, ikonikus eltűnt műtárgyait. A digitális tárlat olyan kivételes alkotásokat foglal magába, amelyeket ma sehol nem lehet teljes, eredeti fizikai valójukban megtekinteni, hiszen az is elképzelhető, hogy örökre nyomuk veszett. Az alkotások, amelyek között magyar festmény is szerepel, most először tekinthetők meg együtt, egy virtuális tárlatban. A kampány amellett, hogy bemutatja az értékes darabokat, a kutatáshoz és akár a remekművek megtalálásához is hasznos tippeket nyújthat.

Kilátás az Auvers-sur-Oise-re – Paul Cézanne

Az Eltűnt Remekművek között például megtalálható a Kilátás az Auvers-sur-Oise-re című festmény, amelyet akciófilmbe illő módszerrel lovasítottak meg 1999 szilveszterén. A felállványozott épületet megmászva, a betört tetőablakon keresztül egy kötéllétrán ereszkedtek le a tolvajok, akik a menekülés közben füstbombát is használtak, hogy eltűnhessenek. Illetve a Chloe és Emma című alkotás Barbora Kysilkovától, amelyet nyitvatartási időben loptak el egy norvég múzeumból. A tolvajok 200 szöget húztak ki, hogy a képet hibátlan állapotban tudják kivenni keretéből.

Nemes Lamperth József - Tájkép 1917
Nemes Lamperth József – Tájkép 1917

A gyűjteményben megtalálhatóak Van Gogh, Cézanne és Monet alkotásai is, amelyek közül néhány elképzelhető, hogy már soha nem kerül elő. A digitális tárlat természetesen a Samsung rendszerében már bevált módon mindenki számára lehetővé teszi, hogy még inkább megismerje ezeket az egyedülálló műalkotásokat.

Bárki megnézheti!

Az Eltűnt Remekművek 12 tárgyból álló tárlata a The Frame tulajdonosok számára az Art Store-ban, valamint ezen a linken ingyenesen megtekinthető. A virtuális tárlat Dr. Noah Charney, a The Association for Research into Crimes Against Art (ARCA) alapítójának, a műkincsrablások elismert szakértőjének kurátori együttműködésével született meg. Ez a szervezet az egész világon kutat az eltűnt műremekek után a helyi hatóságok segítségével, és az internet segítségével bárki bekapcsolódhat a nyomozásba. Ha valakinek bármilyen ötlete merülne fel az eltűnt remekművekkel kapcsolatban, azt egyszerűen megoszthatja az illetékesekkel a #MissingMasterpieces hashtaget használva.

A plébániakert Nuenenben – Vincent Van Gogh

Ezzel kapcsolatban Dr. Noah Charney elmondta, hogy a médiamegjelenésektől a Reddit fórumokig elképesztően sok helyen találnak nyomokat, ám ezeket nagyon sokáig tart feldolgozni. Ezért is remek lehetőség az Eltűnt Remekművek, hiszen a technológiai fejlődés és a közösségi média segítségével az emberek jóval egyszerűbben tudnak együtt dolgozni és segíteni a nyomozásban. Előfordult már, hogy egy online tipp segített egy rejtély megoldásában.

Az Eltűnt Remekművek kiállítás három hónapig, 2020. november 12. és 2021. február 10. között tekinthető meg. További információ itt található.

Az Eltűnt Remekművek virtuális tárlat az alábbi műveket tartalmazza:

1. A plébániakert Nuenenben (1884)

    Művész: Vincent Van Gogh, Hollandia

    Utolsó ismert helye: Hollandia

2. Dr. Gachet portréja (1884)

    Művész: Vincent Van Gogh, Hollandia

    Utolsó ismert helye: USA

3. A festő munkába menet

    Művész: Vincent Van Gogh, Hollandia

    Utolsó ismert helye: Németország

4. Fehér Kacsa

    Művész: Jean-Baptiste Oudry, Franciaország

    Utolsó ismert helye: Egyesült Királyság

5. Kilátás az Auvers-sur-Oise-re

    Művész: Paul Cézanne, Franciaország

    Utolsó ismert helye: Egyesült Királyság

6. Utolsó ítélet (1808)

Művész: William Blake, Egyesült Királyság

   Utolsó ismert helye: Egyesült Királyság

7. Nyár (1644 körül)

    Művész: Ifjabb David Teniers, Hollandia

    Utolsó ismert helye: Portugália

8-9. Charing Cross Bridge és Waterloo Bridge (1899-1904)

    Művész: Claude Monet, Franciaország

    Utolsó ismert helyek: Egyesült Királyság, Románia, illetve Hollandia

10. Tájkép (1917)

     Művész: Nemes-Lampérth József, Magyarország

     Utolsó ismert helye: Magyarország

11. Mitológiai jelenet a fiatal Bacchus-szal

      Művész: Jacob Jordaens, Belgium (a łódźi Sztuki Múzeum Fényképarchívumából)

      Utolsó ismert helye: Lengyelország

12. Chloe & Emma

      Művész: Barbora Kyslikova, Csehország

      Utolsó ismert helye: Norvégia

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Nora

Nora

A szépségápolás és a konyhai elektronika a szakterülete. Nagyon jól ért a főzéshez és ahhoz is, hogy mivel érdemes főzni.

Ezeket olvastad már?