Erre figyelj, hogy ne merüljön le gyorsan a telefon akkumulátor!

Mutatunk néhány „trükköt”, amivel kitolható az üzemidő valamelyest. Nincs annál idegesítőbb, mikor merül a telefon akkumulátor. 

Sajnos az okos mobilok egyik Achilles-sarka még mindig az energiaellátás. Nem tudtak ugyanis még olyan telefon akkumulátor technológiával előállni, amely több napra elég naftát biztosítana ezeknek a masináknak. Sőt, az az igazság, hogy ha folyamatosan használunk egy ilyen modellt, akkor az még egy fél napig sem bírja ki. Annál pedig kevés idegesítőbb dolog van, mikor merül a mobil, pláne ha ez a szokottnál gyorsabb ütemben történik. A rohamtempóban történő energiavesztés hátterében több ok is állhat, ezeket szedtük össze most, illetve, hogy mit is lehet csinálni, hogy megoldódjon a probléma.


telefon akkumulátor

Tönkrement az akku

Egy vadi új telefon mai modern telepe általában 800-1000 ciklusra hitelesített. Azaz ennyi alkalommal lehet feltölteni a nulláról maxra, anélkül, hogy észrevehetően romlana az üzemidő. Nyilván egyéntől függő, hogy ki mennyire gyilkolja az akksit, de azt nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy átlag használat mellett 2-3 év alatt elfogy a szufla. Ezt követően viszont azt fogjuk tapasztalni, hogy a telefon akkumulátor sokkal gyorsabban merül le.

telefon akkumulátor

Ettől viszont még nem kell feltétlenül kidobni a készüléket, hiszen a szervizekben rövid idő alatt ki tudják cserélni az energiacellát. Ennek költsége 15-25 000 forint, ami nyilván nem kevés pénz, de még mindig jóval kevesebb, mint ha venni kéne egy új telót. Érdemes a hivatalos márkaszervízekhez, vagy legalábbis megbízható szakik fordulni, ők biztos, hogy rendes, megbízható új akkut tesznek bele, nem valami összemókolt szemetet, ami lerobbanthatja a fél fejünket.

Mobilnet

A mobilnet használata zabálja az akkumulátort, úgyhogy ha lehet, váltsuk át WiFi-re. Illetve, ha nincs szükség a mobilnetre, kapcsoljuk ki azonnal az opciót.

Bluetooth

A Bluetooth szintén energiagyilkos technológia. Ha aktív, akkor azonnal tessék kilőni! Súlyos félórákat nyerhetünk ezzel a lemerülés ellen vívott ádáz küzdelemben.

Hely

Amennyiben be van kapcsolva a „Helymeghatározás” nevű funkció, akkor számíthatunk arra, hogy gyorsabban fog lemerülni a készülék. Érdemes figyelni arra, hogy sok app galád módon magától aktiválja (például a térkép vagy navigációs appok). Szóval, ha úgy érezzük, hogy a megszokottnál gyorsabban párolog az energia, érdemes erre is rákukkantani.

Sötét mód

A Sötét mód aktiválásával jelentősen kitolható az üzemidő, főleg az OLED kijelzős modelleken. Ha fehér helyett fekete az alapszín, akkor ott a pixelek nem is fogyasztanak (annyi) energiát. Ezáltal értelemszerűen lassabban merül a készülék, azaz nő az üzemidő.

telefon akkumulátor

Nem használt appok

Lehet, hogy látható jele ennek nincsen, de attól bizony még előfordulhat, hogy a telefonra korábban installált appok a háttérben futkorásznak, és használják a mobil erőforrásait, valamint fogyasztják energiatartalékait. Emiatt érdemes időről-időre átnézni az applikációkat, és ami nem kell, azt szívfájdalom nélkül kivágni.

Vírus

Sajnos az is előfordulhat, hogy egy bekapott mobilvírus fut a háttérben, és annak köszönhetően fogy a megszokottnál intenzívebben az energia. Ha erre gyanakszunk érdemes futtatni egy víruskeresést. Ma már akad jó pár ingyenes, erre szolgáló szoftver.

Akkumulátor beállítások

Néhány mobil rendszerében van lehetőség a teljesítmény szoftveres szabályozására is. Azaz bekapcsolható az Energiatakarékos/Eco üzemmód, aminek köszönhetően kevesebb energia fogy.

Gyári alkalmazások visszaállítása

Ha megpróbáltunk mindent, de nem szűnik meg a probléma, még maradt egy utolsó fegyver a tarsolyban. Ez pedig a taktikai atomcsapás, azaz a gyári adatok visszaállítása. Ilyenkor minden egyes letöltött bit, tehát alkalmazás, dokumentum, csevegés, jelszó, beállítás, kép és videó törlődik a telefonról. Tehát ha erre kerül a sor, érdemes egy alapos mentést végezni, és az adatokat más eszközre vagy a felhőbe továbbítani. Ezt követően lesz egy legyalult mobilunk, amelyről eltűnnek azok a rosszul működő szolgáltatások, beakadt funkciók, bujkáló appok, amelyek eddig akaratunk ellenére falatoztak az energiaraktárból.

Ha valakinek még eszébe jut valami a témával kapcsolatban, az ne legyen rest és ossza meg velünk a Facebookon!

[sc name=”facebook” ]

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?