Ezek alapján válasszunk mobilt a gyereknek

Egyre több gyerek kér a szüleitől Karácsonyra telefont, ilyenkor pedig ezernyi kérdés merülhet fel a szülőkben arra vonatkozóan, hogy mi alapján válasszanak készüléket, ha szeretnék elkerülni az eszetlen vásárlást. Koren Balázs, a Telenor Hipersuli programjának szakértője – aki mellesleg gyakorló apuka is – segít eligazodni a mérlegelendő szempontok között. 

Beszéljünk róla!


A gyerekek többnyire az aktuális divatmobilokra szavaznak, így előfordulhat, hogy nem egyezik velük a véleményünk elsőre. Amellett, hogy ezek a készülékek igen drágák, érdemes mérlegelnünk, hogy a gyerekek kihasználnák-e azokat a funkciókat, amelyekért mélyen a zsebünkbe kellene nyúlni. A válasz pedig, hogy nem valószínű.

A belépő szintű készülékek a gyerek számára bőven hozzák a szükséges képességeket, és kisebb a kár, ha elvesztik vagy leejtik azt. Ahhoz, hogy elkerüljük a csalódást, érdemes leülni velük megbeszélni a vásárlást, ilyenkor pedig jó kiindulópont, ha megszabunk egy értékhatárt. Ha álmai telefonja kicsivel többe kerül, mint a meghatározott keret, és gyermekünk rendelkezik zsebpénzzel, felajánlhatjuk, hogy abból kipótolhatja az árát.

Célszerű a nagy kijelzős

Amikor gyerekünknek szeretnék mobilt választani, érdemes figyelembe vennünk a kijelzőt. Nyugodtan nézzük meg jó alaposan a mobilt, vegyünk a kezünkbe és döntsünk: elég nagy a képernyő, kellemes nézni, nem vibrál, szép a felbontása? Ezek nagyon fontos kérdések, semmiképpen ne bagatelizáljuk el.

A telefon kialakítása szempontjából hasznos a nagy tárhely az appoknak, a fotóknak és a videóknak, és a jó kamera, illetve előny lehet a 3,5″ „jack” aljzat – így könnyen találunk hozzá fülhallgatót. Méret szempontjából kisiskolás kezébe inkább a kompakt telefon illik: könnyebben megfogható és használható, kisebb eséllyel ejti el. A kamaszoknak már az előlapi kamera jó képminősége is fontos lehet, illetve az online oktatáshoz hasznos a megbízható, jó hangszóró és mikrofon.

Legyünk mellette

Gyakori kérdés, hogy hány éves kortól kapjon a gyerek telefont. Erre univerzális válasz talán nem is létezik, ugyanis az igények és a körülmények igen eltérőek lehetnek, ám az  minden esetben igen fontos, hogy közösen hozzunk döntést. Mind közül talán a legnagyobb probléma az, ha a felnőtt „digitális bennszülöttként” tekint a gyermekére, holott online világ ide vagy oda, a gyerek nem automatikusan ért az okostelefonhoz. Ahogy egy kisiskolást nem engedünk el egyedül a városba, úgy az okostelefon világában is érdemes fogni a kezét.

Ez persze nem azt jelenti, hogy kémkedjünk utána, hiszen ha úgy érzi, nem bízunk benne, lehetséges, hogy titkolózni fog. Beszéljünk vele az internetes tartalmak megbízhatóságáról, hogy megtanulja tudatosan kezelni a szembejövő információkat – ezzel kapcsolatban a Hipersuli TudatosNet oldala is segítségünkre lehet. A lényeg, hogy a gyerek őszintén fordulhasson felénk és kérdezhessen, akkor is, ha valamilyen váratlan tartalomra bukkanna az interneten.

telenor-gyerek
Forrás:Today’s parents

Hívás helyett online

Nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a mai világban a gyerekek nagy része már nem telefonál, hanem interneten keresztül értekezik. Ebből kifolyólag figyeljünk készülékvásárláskor arra, hogy kényelmesen tudjon rajta netezni, azaz legyen a készülék 4G-képes, és nem utolsó sorban legyen hozzá mobilinternetet tartalmazó szolgáltatása.

Az első telefonhoz ajánlott Telenor Junior tarifa kifejezetten a 6-14 évesek igényeire lett szabva, és a mobilinternetre fókuszál: havi 5 GB adatkeretet tartalmaz kedvező áron. Ha pedig HiperCsoport szolgáltatással veszik igénybe a tarifát, és a szülők is tagjai a csoportnak, a szolgáltatással járó, csoporton belül korlátlan beszélgetésnek köszönhetően bármikor hívhatják egymást. Azonban mielőtt önálló internetet adunk gyerekünk kezébe, készítsük fel őt, hogy biztonságosan használhassa.

Nem árt egy kis kontroll

Fontos az első mobiltelefon megvásárlásával egyidejűleg tisztázni a szabályokat, például, hogy mennyi időt tölthet el a képernyő előtt, vagy hogy este már ne használja az eszközt. Mutassuk meg, hogyan kell használni az alapvető programokat (chat, e-mail, böngészés), és azokat a funkciókat is, amelyekről érdemes először a szülőkkel konzultálni. Ne tiltsunk egyből, hanem beszéljük át a kockázatokat az egyes oldalak esetében.  A Family Linkkel is korlátozhatjuk a nem kívánatos tartalmakat, amely szükséges ahhoz is, hogy a 13 év alatti gyerekeknek is lehessen Google-fiókja.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?