Menő képet lőtt egy magyar asztrofotós az Androméda-ködről

Fényes Lóránd nagyon menő asztorfotót készített, mely egy messzi-messzi galaxist, az Androméda-köd csillagvárosát ábrázolja. 

Az Androméda-galaxis a Lokális-csoport tagja, éppen úgy, ahogy a mi galaxisunk, a Tejútrendszer is. A hatalmas méretű objektum a legtávolabbi, amelyet még szabad szemmel észlelni tudnunk, ám így is 2.25 millió fényév távolságra helyezkedik el tőlünk. Ez azt jelenti, hogy a fény ennyit utazott fénysebességgel az űrön keresztül, míg ideért az Androméda látszó képe hozzánk!


A fénylő galaxismag körül a porfelhők látványos örvénylésén kívül a sugárzó hidrogén területek vörösei is látványosan észlelhetőek a teljes látómezőben. A feltételezések szerint az M31 központját egy 30 millió naptömegű fekete lyuk alkotja, így nem csoda, hogy Charles Messier katalógusa szerinti 31-es számot viselő spirálgalaxis igazi égi kincsesláda.

235_lorand_fenyes_andromeda_map
Itt találjuk az Androméda-galaxist. Forrás: Fényes Lóránd

Fényes Lóránd saját bevallása szerint az Androméda-galaxis lencsevégre kapása egyáltalán nem volt zökkenőmentes feladat: csakis tészta égbolt alkalmával lehetett megvalósítani a gyönyörű asztrofotót, mely egy 28 cm tükörátmérőjű RASA asztrográffal készült, öt paneles illesztéssel. Lóránd szerint annyi utómunka volt a képpel, hogy majdnem feladta, főleg, hogy a fényszennyezésből következő háttérsugárzás nagyon nehézzé tette a panelek illesztését. Végül azonban az utómunka eredményes volt, és sikerült semlegesíteni ezt a rendkívül kellemetlen tényezőt.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?