Törvénnyel tiltják ki a Huawei-t az Egyesült Királyság 5G-hálózatából

Az új törvény értelmében adatvédelmi okokra hivatkozva kizárnák a Huawei-t az Egyesült Királyság 5G mobilhálózatából. A törvényt megszegő távközlési szolgáltatók óriási bírságra számíthatnak.

Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy szorgalmazza a „magas kockázatú gyártók teljes eltávolítását” az 5G hálózatokból. A Huawei úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy inkább nem kívánja kommentálni az esetet.


A Huawei megszabadulására tett törekvések nem újkeletűek, hiszen már körülbelül egy éve zajlanak intézkedések a kínai cég hálózatának likvidálására. Az Egyesült Királyság még júliusba jelentette be, hogy a brit távközlési vállalatok 2021-től nem vásárolhatnak a kínai technológiai óriáscégtől berendezéseket a nagy-britanniai 5G-hálózat kiépítéséhez. Azok a telekom cégek, amelyek megszegik a szabályt jókora bírságnak nézhetnek elébe.

A telepítések tilalmát olyan intézkedések kísérik, amelyek ösztönzik a hazai beszállítók piacra lépését és a Huawei helyettesítését, valamint a piacot megnyitó új technológiák kifejlesztését. A kormány nemzetbiztonsági hatásköröket kapva lehetővé teszi, hogy utasításokat adjanak a nagy távközlési vállalatoknak – mint például a British Telecom, ami a szigetország legnagyobb telekom-szolgáltatója – , hogyan használják az úgynevezett „nagy kockázatú” gyártókat.

5g-huawei
Forrás: CNBC

A Huawei elutasította mind az Egyesült Államok, mind pedig az Egyesült Királyság  aggodalmait a kínai vállalat működésével kapcsolatban. A júliusi bejelentés szerint a brit 5G-hálózatba már beépített eszközöket 2027-ig kellett volna eltávolítani, ám a mostani rendelkezés szerint 2023-ig kell ezt megtenniük a távközlési hivataloknak.

Oliver Dowden, a digitális fejlesztésért felelős brit minisztérium vezetője még júliusban azt mondta, hogy a Huawei elleni lépések miatt az 5G bevezetése három évet is csúszhat az Egyesült Királyság területén.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?