Így dőlt össze az Arecibo Obszervatórium vevőegysége

Néhány nappal ezelőtt történt baleset az Arecibo obszervatóriumban, most pedig azt is megnézhetjük, konkrétan hogyan. 

Az Arecibo Obszervatórium rádióteleszkópja az 1963. november 1-jei átadáskor még a világ legnagyobb ilyen szerkezete volt, aztán azonban a RATAN 600 és a FAST megelőzte. A minap, egészen pontosan december 1-én, ottani idő szerint reggel nyolc előtt öt perccel a 900 tonnás vevőegység az antennatányérba zuhant. Habár személyi sérülés nem történt, és korábban is volt már hasonló, de kisebb mértékű károsodás, úgy néz ki, a mostani esemény volt a hattyúdala az Obszervatóriumnak. Azt, hogy konkrétan hogyan történt az összeomlás, több perspektívából is rögzítették kamerák.


Ami különösen szomorú az egész történetben, hogy az Arecibo komplexumot a látogathatóság érdekében éppen felújítani tervezték. Annál is inkább, mert augusztusban már volt egy kábelszakadásos baleset, emiatt az illetékesek úgy döntöttek, az intézményt bezárják, és tervezett lépésekben a felújítást megkezdik. Ám erre már nem maradt idő. A december első napján történt, valószínűleg végzetes balesethez az vezetett, hogy augusztus 10-én a 900 tonnás vevőegység egyik kábele adta meg magát, amit a tervek szerint november 7-én javítottak volna, de addigra egy másik is elszakadt. Ekkor már tényleg nem lehetett csak úgy, a helyén elintézni a cseréket, ezért egy terv kidolgozása vált szükségessé, amivel leszerelik a hatalmas vevőegységet.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?