Lényegesen közelebb van a központi fekete lyuk, mint ahogy korábban gondoltuk

A japán VERA névre keresztelt rádiócsillagászati projekt érdekes és kissé félelmetes felfedezésre jutott, mely szerint a Tejútrendszer közepén lévő fekete lyuk 2000 fényévvel közelebb van a Földhöz, mint ahogy azt korábban hittük.

Ez a felfedezés egyben azt is jelenti, hogy a Naprendszer nem teljesen ott van, ahova a kutatók helyezték. Mellesleg nem ez az első alkalom, hogy hibáztak a távolság meghatározásában: nem is olyan régen a Betelgeuse nevű vörös óriáscsillagról derült ki, hogy közelebb van a Földhöz, mint ahogy a korábbi mérések sugallták, ez pedig azt jelenti, hogy nem akkora és nem is olyan fényes, mint gondoltuk.


A VERA a japán szigetvilágban szétszórt rádióteleszkópok adatait egyesítve dolgozik, amelyeket összekapcsolva 2300 kilométeres átmérőjű eszköznek megfelelő felbontásra képes. Már 2000 óta ezzel a módszerrel igyekeznek felmérni a Tejútrendszert, a mostani kutatás pedig azért bír különleges jelentőséggel, mert segít lényegesen pontosabb képet kapni a galaxisunk elhelyezkedéséről.

fekete-lyuk
Fotó: Tech Explorist

A mostani kutatás többek között arra világított rá, hogy a Tejútrendszer közepét képző szupermasszív fekete lyuk 2000 fényévvel közelebb van a Földhöz, mint eddig gondoltuk. Bár ez elsőre ijesztőnek tűnik, a kutatások azt mutatják, hogy nem arról van szó, hogy a Föld közelebb került a mindent elnyelő fekete lyukhoz, csupán a mérések lettek pontosabbak.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?